WSPNOB

Nieuws

Coronasteun voor ondernemers verder uitgebreid

Het kabinet heeft het steun- en herstelpakket voor banen en economie opnieuw uitgebreid. Reden is de aanhoudende crisis, waardoor steeds meer ondernemers door hun reserves heen zijn en geld nodig hebben om de vaste lasten te betalen en nieuwe voorraden in te kunnen kopen. Ook dreigt een groep mensen tussen de wal en het schip te raken vanwege fors inkomensverlies door de coronamaatregelen. Onderstaand een overzicht van de regelingen die aangepast en uitgebreid worden.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Ondernemers die hun zaak door de coronamaatregelen (deels) moesten sluiten en hierdoor minder omzet draaien, krijgen in het tweede kwartaal van 2021 een hogere tegemoetkoming voor hun vaste lasten (TVL). Bedrijven en zzp’ers in Nederland kunnen deze subsidie aanvragen voor hun vaste lasten wanneer zij aan de subsidievoorwaarden voldoen. Voorheen was het maximum subsidiepercentage van de TVL 85%. Nu wordt deze verhoogd naar 100%. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de TVL als zij meer dan 30% omzetverlies lijden. De TVL-regeling voor het tweede kwartaal gaat naar verwachting vanaf half mei open.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Voor ondernemers met aanzienlijk inkomensverlies door de coronacrisis en waarvoor bestaande regelingen uit het steun- en herstelpakket onvoldoende zijn om de vaste lasten te kunnen betalen, is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) geïntroduceerd. In totaal was voor deze regeling 130 miljoen euro uitgetrokken voor het eerste half jaar van 2021. Door de aanhoudende coronacrisis en verlengde lockdown heeft het kabinet nu besloten dit bedrag te verhogen naar 260 miljoen euro. De TONK kan in sommige gemeenten al aangevraagd worden, in anderen nog niet. Ook maken gemeenten verschillende keuzes in het bepalen van de doelgroep en de hoogte van de vergoeding. Ongeacht de startdatum en de hoogte van de vergoeding in de eigen gemeente kan de TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 worden aangevraagd. Houd de website van uw gemeente in de gaten voor het laatste nieuws rondom de TONK.

Overige maatregelen

Naast de uitbreiding van zowel de TONK als de TVL, neemt het kabinet nog een aantal maatregelen:

  • Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit voor het mobiliteitscluster in de maakindustrie. Hiermee moeten investeringen in onderzoek en ontwikkeling in de automotive, luchtvaart en maritieme sectoren op peil blijven.
  • Met het grootwinkelbedrijf is het kabinet in gesprek over de problematiek van de grotere detailhandelsketens en mogelijke oplossingsrichtingen. Deze gesprekken worden voortgezet.

Overzicht van alle regelingen

In onderstaande afbeelding een overzicht van alle financiële regelingen en subsidies rondom het coronavirus.

Bron: Rijksoverheid


Heeft u een vraag over werving en selectie? Het opleiden van uw personeel? Subsidies? De coronamaatregelen van de overheid? Of wilt u gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk u ook zit: een deskundige accountmanager helpt u in een persoonlijk gesprek verder. De telefonische helpdesk van het WSP is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens per vier weken nieuws over subsidieregelingen, tips, en best-practises voor werkgevers in Noordoost-Brabant.