Alle steunmaatregelen van de Provincie Noord-Brabant op een rij

Vanuit de landelijke overheid worden veel coronamaatregelen genomen. Zo is onlangs het noodpakket voor banen en economie 2.0 gelanceerd. Maar ook regionaal worden werkgevers en ondernemers bijgestaan. Zo ook door de Provincie Noord-Brabant. In dit artikel zetten we de belangrijkste maatregelen en initiatieven van de provincie op een rij.

Vijf miljoen voor Brabantse economie

De provincie maakt vijf miljoen euro vrij om de impact van de coronacrisis op de Brabantse economie te verzachten. Het geld wordt besteed aan het verbeteren van de informatievoorziening voor ondernemers en hun medewerkers. Ook wil de provincie de online scholing beter beschikbaar maken voor mensen zonder werk of voor hen die thuiswerken als gevolg van de corona-uitbraak.

Ondersteuning van innovatief MKB

De provincie Noord-Brabant komt – samen met partners – met extra steunmaatregelen voor het innovatieve MKB. Dit doet zij omdat deze kleine startende en scale-up bedrijven niet of nauwelijks aanspraak maken op de Rijksregelingen, omdat zij vaak nog geen noemenswaardige omzet draaien. Mede dankzij een stevige lobby vanuit Brabant komt het Rijk met de Corona-OverbruggingsLening (COL). Dit is een lening (variërend tussen de 50.000 en 2 miljoen euro) die onder gunstige condities wordt verstrekt en is bedoeld als overbrugging naar een break-even situatie of naar een volgende investeringsronde. De BOM is in Brabant de uitvoerder van deze regeling. Bij bedragen boven de 250.000 euro wordt er 25% cofinanciering verwacht van de aandeelhouders of andere investeerders. De provincie heeft daarom besloten dat de BOM 20 miljoen euro vrij mag maken om te kunnen cofinancieren.

Noodfonds voor starters

Om de innovatiekracht in de Brainport regio te beschermen, hebben Provincie Noord-Brabant, Incubator 3+, TU/e, Rabobank Regio Eindhoven, Bright Move, Gemeente Eindhoven, Brabant Startup Fonds, ASML, Philips en Brainport Development de handen ineengeslagen om gezonde startups drie maanden ondersteuning te bieden. De provincie heeft 400.000 euro toegezegd aan Brainport voor het geven van een noodkrediet aan startende bedrijven. Innovatieve startups in Brabant kunnen daardoor een overbruggingskrediet van 15.000 tot 30.000 euro aanvragen.

16 miljoen in de arbeidsmarkt

De Provincie Noord-Brabant heeft een voorstel bij de provinciale staten liggen om de komende vier jaar 16 miljoen euro te investeren in de Brabantse arbeidsmarkt. De helft van dat geld is voor de arbeidsmarktregio’s om vraag en aanbod van werk samen te brengen. Dit wordt onder andere gedaan via het platform ‘Brabant voor mekaar’. De andere helft is voor het ontwikkelen van initiatieven voor het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent. Sinds kort is een platform in de lucht met gratis online opleidingsaanbod voor Brabanders: www.brabantleert.nl.

Investeren in kunst, cultuur en creativiteit

Samen met de 5 grote steden (Breda, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg), ontwikkelt de provincie een steunpakket voor de regionale culturele infrastructuur in Brabant. Het gaat om een plan van ongeveer 8 miljoen euro, waarvan de provincie 2 miljoen bijdraagt. De provincie en de steden willen met het steunpakket het moois van cultureel Brabant overeind houden en blijven investeren in de ontwikkeling van kunst, cultuur en creativiteit.

Meer informatie over de aanpak van de Provincie Noord-Brabant vind je hier. Daar kun je ook een handige infographic downloaden waarin de maatregelen en initiatieven van de Provincie Noord-Brabant overzichtelijk op een rijtje worden gezet.


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top