Alles wat je als werkgever moet weten over het STAP-budget

2021 is nog maar net begonnen, maar wij blikken alvast vooruit naar 2022. Per 1 maart 2022 wordt namelijk de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarktpositie) ingevoerd. Dit is een persoonlijk ontwikkelbudget voor werkenden en niet-werkenden voor scholing of persoonlijke ontwikkeling. Wat houdt het STAP-budget precies in? En wat heeft het voor invloed op jou als werkgever?

 

Update februari 2022: invoering STAP-budget 

 

STAP-budget: kansen vergroten op de arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt verandert razendsnel, waarbij banen verdwijnen of juist ontstaan. Dit heeft met name te maken met de snelgroeiende digitalisering en globalisering. Én natuurlijk met de invloed van de coronacrisis op onze arbeidsmarkt. Blijven ontwikkelen is daarom van uiterst belang om goed te blijven functioneren op deze arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door uw werknemers bij of om te scholen. Dit zal ervoor zorgen dat je ze niet hoeft te ontslaan en nieuw personeel hoeft te werven. Volgens het kabinet maken werknemers en werkgevers nog te weinig gebruik van de mogelijkheden om zich om te laten scholen. Vandaar de introductie van het STAP-budget.

 

Doel van het kabinet

Dit ontwikkelbudget zorgt ervoor dat uw werknemers hun kansen vergroten op de arbeidsmarkt en blijven werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Het doel van het kabinet is dat mensen meer de eigen touwtjes in handen hebben over hun ontwikkeling en loopbaan en zich blijven ontwikkelen. Zoals Minister Koolmees benoemt: “Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk. En dat ze daarmee aan de slag gaan. Dat moet vanzelfsprekend worden. Dat is niet alleen nodig voor de arbeidsmarkt – het is ook heel leuk om nieuwe dingen te leren en nieuwe dingen te doen.”

 

Invulling van het STAP-budget

Maar wat kun je verwachten van dit budget? Het kabinet wil de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelasting vervangen voor het STAP-budget. Hiermee krijgen 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak op dit persoonlijke ontwikkelbudget. Dat bedrag varieert tussen €1.000,- en €2.000,-per persoon. De website van het STAP-budget wordt in 2021 omgezet naar een platform waarop een breed scala aan opleidingen en cursussen beschikbaar is. Als uw werknemers een opleiding of cursus willen volgen, kunnen ze zich eenvoudig via dit platform aanmelden. Na goedkeuring van de aanmelding wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan uw werknemer van start. Een toegankelijk proces waarbij je als werkgever niet veel hoeft te regelen. En aan welke eisen jouw werknemers precies moeten voldoen? Je vindt het op de website van STAP-budget.

 

Ontwikkeladvies STAP

Naast het ontwikkelbudget is er voor bepaalde doelgroepen vanaf 2022 ook de subsidie Ontwikkeladvies STAP beschikbaar. Hiermee kunnen werknemers een gekwalificeerde loopbaancoach aanvragen om inzicht te krijgen in het werk wat bij hen past. Houd de website van Rijksoverheid goed in de gaten voor het laatste nieuws omtrent deze subsidie.

Voor jou als werkgever komt er dus meer ruimte en lucht om jouw werknemers kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Jouw personeel kan een vrije invulling geven aan dit budget door het grote aanbod van opleidingen en cursussen. Heb je nog vragen over het STAP-budget? Of wil je sparren met een expert? Neem dan gerust even contact op.

Update februari 2022: invoering STAP-budget 

Neem contact op

Top