Alles wat je moet weten over het Loonkostenvoordeel

meisje, man, werk, uitleg

Neem je ouderen (56+) of arbeidsgehandicapten in dienst? Dan kun je aanspraak maken op het loonkostenvoordeel (LKV). Het loonkostenvoordeel (LKV) is een tegemoetkoming die werkgevers sinds 1 januari 2018 aan kunnen vragen. Hieronder vind je de voorwaarden en voordelen over het loonkostenvoordeel op een rijtje.

 

Wat is het loonkostenvoordeel?

Het loonkostenvoordeel is bedoeld voor werkgevers die 1 of meerdere oudere (56+) werknemers en/of werknemers met een arbeidsbeperking in dienst nemen of houden. Het LKV behoort tot de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl). Door gebruik te maken van het LKV kun je als werkgever slim besparen op je personeelskosten.

In 2018 vervingen de loonkostenvoordelen het ingewikkelde systeem van premiekortingen. Het LKV mag dan wel lager uitvallen per werknemer dan de premiekortingen, maar meer werknemers kunnen er nu van profiteren. Je kunt nu als kleine ondernemer namelijk ook gebruikmaken van het LKV!

 

Welke doelgroepen komen in aanmerking voor het loonkostenvoordeel?

In totaal zijn er vier soorten doelgroepen die in aanmerking komen voor het loonkostenvoordeel. Onderstaand maken we kenbaar waar deze doelgroepen aan moeten voldoen. Voldoet één of meer van jouw medewerkers hieraan? Dan heb je recht op het loonkostenvoordeel!

 • De oudere werknemer (56+)
  Een werknemer vanaf 56 jaar die uit een uitkeringssituatie komt
 • De arbeidsbeperkte werknemer
  Nieuwe werknemers die in dienst treden en een arbeidsbeperking hebben
 • De herplaatste arbeidsgehandicapte werknemer
  Werknemers met een arbeidsbeperking die worden herplaatst in een andere functie binnen jouw bedrijf, of die het eigen werk geheel of gedeeltelijk hervatten
 • De werknemer uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden
  Werknemers die in het doelgroepregister banenafspraak van UWV zijn opgenomen of werknemers met een scholingsbelemmering

 

Wat is de hoogte van het loonkostenvoordeel?

De hoogte van het LKV verschilt per doelgroep. Voor de meeste doelgroepen wordt er € 3,05 per uur vergoed voor maximaal 3 jaar, met een maximum van € 6.000 per jaar. Voor werknemers uit de doelgroep van de banenafspraak en scholingsbelemmerden verschilt de vergoeding: hier gaat het om € 1,01 per uur voor maximaal 3 jaar, met een maximum van € 2.000 per kalenderjaar.

 

Hoe kan ik LKV aanvragen?

Om het LKV te ontvangen, moet je als werkgever een kopie van de doelgroepverklaring LKV van de betreffende werknemer hebben. De werknemer vraagt de doelgroepverklaring LKV aan bij UWV. Valt de werknemer onder de doelgroep oudere werknemers (56+) en krijgt hij of zij een uitkering via de gemeente? Dan vraagt hij of zij de doelgroepverklaring LKV aan via de gemeente.

Heb je de kopie van de doelgroepverklaring LKV ontvangen? Dan kun je in de aangifte loonheffingen de indicatie voor het LKV op ‘ja’ zetten. Heb je inderdaad recht op het LKV? Dan krijg je van UWV een voorlopige berekening. Je ziet daarin voor welke werknemer(s) je het LKV krijgt en welk bedrag daarbij hoort. Je ontvangt de voorlopige berekening over een kalenderjaar in het daaropvolgende jaar. De definitieve berekening en de betaling ontvang je van de Belastingdienst.

Wil je weten of je in aanmerking komt voor loonkostenvoordeel? Of wil je meer informatie over andere subsidiemogelijkheden? Onze accountmanagers vertellen je er graag alles over en voorzien je van advies op maat.

 

Neem contact op

Top