Dit is hét belangrijkste doel voor werkgevers in 2022

Overwegen kandidaten jouw organisatie als toekomstige werkgever? In deze knotsgekke arbeidsmarkt is dat een hele uitdaging. Wist je dat werknemers steeds meer waarde hechten aan de omstandigheden waarin ze werken, met wie, waar, waarom en hoe? Het eisenpakket van de werknemer anno 2022 neemt in omvang toe en als werkgever wil je natuurlijk je werknemers tevredenstellen. Eigenlijk heeft maar één ding prioriteit voor werkgevers: het werknemerswelzijn in je organisatie borgen. In deze blog vertellen we je er alles over.

 

Het werknemerswelzijn: begrip uitgelegd

Het welzijn van werknemers is meer dan vragen hoe het met jouw werknemers gaat, informeren naar ontwikkelwensen en een kaartje bij verzuim sturen. Het gaat om welzijn op allerlei vlakken, denk aan financieel-, mentaal-, sociaal-, fysiek- en professioneel welzijn. Je bent als werkgever natuurlijk niet voor de volle 100% verantwoordelijk voor het welzijn van jouw werknemers op al deze vlakken. Maar, je kunt wél een belangrijke bijdrage leveren aan alle onderdelen.

 

Waarom werken aan werknemerswelzijn?

De kritische sollicitant heeft hoge verwachtingen. Naast een baan en inkomen bied je werknemers gezondheid, geluk en voldoening. Het is belangrijker dan ooit om je werknemers tevreden te stellen op allerlei vlakken. De cijfers (uit dit onderzoek) zeggen genoeg:

  • 80% van de Nederlanders vindt de balans tussen werk en privé belangrijk.
  • 59% van de werknemers wil een baan met flexibele werktijden, vooral bij de werkende ouder is dit een pré.
  • 46% van de Nederlandse beroepsbevolking vindt persoonlijke ontwikkeling een grote pré.
  • 68% van de Nederlanders vindt het contact met collega’s van belang.

Voordelen van werknemerswelzijn voor de werkgever zijn ook duidelijk merkbaar. Want gezonde werknemers betalen zich terug: zo voorkom je langdurig verzuim bijvoorbeeld. Ook bespaar je enorm op kosten met arbodienstverlening, re-integratie of vervanging. Betrokken en enthousiaste werknemers dragen bij aan productiviteit op de vloer. Bovendien is de kans dat zij nieuwe collega’s aandragen groter!

 

Tips om werknemerswelzijn te verhogen

Wil je aan de slag om meer te weten te komen over het welzijn van werknemers? Dan hebben wij een aantal tips voor jou als werkgever:

  1. Tijd om te onderzoeken! Bevraag je werknemers hoe zij verschillende aspecten rondom het werk ervaren. Bijvoorbeeld hoe ze naar hun werk-privé balans kijken, of ze veel werkdruk ervaren en wat hen belemmert in hun werk. Vraag ook wat ze nog missen als het om hun werk gaat: misschien komt er een heel verrassend antwoord wat meer werknemers aanspreekt. Wees nieuwsgierig.
  1. Analyseer het ziekteverzuim: heb je met regelmatig zieke werknemers? Een teken dat werknemers mogelijk overwerkt zijn. Het kan een teken zijn dat werknemers ontevreden, gestrest of ongemotiveerd zijn. Is het ziekteverzuim relatief laag? Dan zijn je werknemers fit, maar vaak ook betrokken en voelen ze zich gemotiveerd. Natuurlijk kan een griep nog steeds voorkomen bij iedere werknemer, ziekteverzuim is dus geen exacte graadmeter voor het werknemerswelzijn.
  1. Bied een vitaliteitsprogramma aan, met aanvullende arbeidsvoorwaarden zoals de bedrijfsfiets, fitness-aanbod en andere activiteiten tijdens en na werktijd. Maak gezondheid en bewustzijn rondom gezondheid een belangrijk thema in je organisatie.

 

  1. Werkt je personeel veel – of zelfs standaard – over? Vaak betekent het dat er een te hoge werkdruk is. Dit hangt vaak samen met te veel of te krappe deadlines. De verplichting om buiten werktijden te moeten werken brengt vaak een negatief gevoel met zich mee. Ga hierover in gesprek en pas waar nodig je manier van werken aan.
  1. Doe iets extra’s. Stuur een keer een kaartje op een trouwdag van een medewerker. Geef een persoonlijk cadeau op de verjaardag. Of organiseer een maandelijkse borrel, om de onderlinge sfeer en teambuilding te vergroten. Laat zien dat je jouw medewerkers ziet en waardeert.

 

Tijd om het werknemerswelzijn in je organisatie onder de loep te nemen. Wil je meer weten over het verhogen van werknemerswelzijn in je organisatie? Dan kan helpen we je graag. Neem contact op via de helpdesk, we nemen snel contact op om met je mee te denken!

Contact

Top