Hoe ga ik om met zzp’ers op de arbeidsmarkt?

Nederland noteerde eind vorig jaar een recordaantal nieuwe zzp’ers. Voor veel werkgevers een uitkomst, gezien de arbeidskrapte. Maar het inhuren van zelfstandigen kan risico’s met zich meebrengen. Waar moet je op letten als werkgever? In deze blog vind je het antwoord op deze veelgestelde vraag.

 

Voordelen van zzp’ers

Om met de deur in huis te vallen: werkgevers staan niet altijd te springen om zzp’ers in te huren. Liever kiezen ze voor een vaste of tijdelijke werknemer, blijkt uit onderzoek van het CBS. Toch wegen sommige factoren, zoals werkervaring, soms zwaarder mee. We noemen de meest voorkomende redenen voor werkgevers om voor een zelfstandig ondernemer te kiezen:

  • Flexibiliteit
    Snel iemand nodig? Voor zzp’ers vaak geen probleem. Daarnaast zijn ze flexibel inzetbaar. Handig als je bijvoorbeeld voor een periode van een paar maanden extra handjes nodig hebt. Of als je vraag naar personeel nog onzeker is. En heb je even geen werk meer, dan heb je niet te maken met een opzegtermijn.
  • Specialistische kennis
    Een zzp’er bezit over specialistische kennis. Dat is een belangrijke reden (misschien wel de belangrijkste) voor werkgevers om voor inhuur te kiezen. Een zzp’er heeft verschillende organisaties vanbinnen bekeken en neemt die bak aan ervaring mee naar jouw organisatie. Daarnaast komt iemand van buitenaf vaak met een frisse blik. Inspiratie en nieuwe ideeën voor jou en je team!
  • Lagere kosten
    Geen doorbetaling bij ziekte, pensioen- en verzekeringspremies, vakantietoeslagen en andere cao-verplichtingen. Een zzp’er regelt dit allemaal zelf. Ondanks dat het uurloon van een zelfstandige gemiddeld een stuk hoger ligt, is een zzp’er voor een werkgever alsnog financieel aantrekkelijker.
  • Personeelstekort opvullen
    Zit je met je handen in het haar vanwege personeelstekort? Steeds meer bedrijven kiezen om die reden voor zzp’ers. Naast zelfstandigen kun je uit andere ‘vijvers’ vissen als je werknemers zoekt. Heb je bijvoorbeeld gedacht aan mensen die met een uitkering thuiszitten? Of 56-plussers die moeilijk aan het werk komen? Neem eens contact op met WSP Noordoost-Brabant om de mogelijkheden te bespreken.

 

Aandachtspunten voor jou als werkgever

Een zzp’er inhuren is niet zonder risico. Zeker niet met de aangescherpte wetgeving van de afgelopen jaren. Overweeg je een zelfstandige in te huren, neem dan de volgende aandachtspunten mee.

  • Voorkom schijnzelfstandigheid
    Lijkt het zzp-contract te veel op een loondienstcontract, dan spreken we van schijnzelfstandigheid. Een soort verkapt dienstverband. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en de vergoeding. Oordeelt de Belastingdienst dat er sprake is van loondienst, dan kan deze je hoge boetes opleggen. Doe de check of je risico loopt.
  • Gebruik een modelovereenkomst
    In een modelovereenkomst staan afspraken over de werkrelatie tussen de zzp’er en opdrachtgever. Zo’n overeenkomst is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Vooral als je twijfelt over de arbeidsrelatie met de zzp’er. Zie het als extra zekerheid.
  • Maak duidelijke afspraken
    Een open deur, toch belangrijk: maak duidelijke afspraken. Over zaken als de duur van de opdracht, de werkzaamheden en de financiële vergoeding. Maar bijvoorbeeld ook over eigendomsrechten: wie heeft de rechten over het werk van de zzp’er? Vooraf verwachtingen managen voorkomt problemen achteraf.
  • Zorg voor goede arbeidsomstandigheden
    Voor zzp’ers gelden dezelfde regels als ‘gewone’ werknemers op het gebied van arbeidsomstandigheden. Ook hen moet je beschermen tegen arbeidsrisico’s op de werkvloer. Soms gelden uitzonderingen op de Arbowet. Zo hoef je bijvoorbeeld geen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken voor een zzp’er.

Heb je vragen over het inhuren van zzp’ers? Of ben je zelf zzp’er en worstel je met een vraagstuk? Het WSP kan helpen. Neem gerust contact met ons op.

 

Contact met het WSP

Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op 

Top