In gesprek met Macek Technika over de succesvolle samenwerking met het WSP

Jan van den Broek werkt al jarenlang met veel plezier bij Macek Technika, een producent van kunststofproducten. De functie van Jan heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot P&O manager én coach. Niet zomaar een coach, maar eentje die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. Voor de invulling van vacatures werkt Jan samen met het WSP. Dat is waar Marten Hubregtse – accountmanager bij het WSP via de gemeente Oss – om de hoek komt kijken. Hoe die samenwerking tot nu toe verloopt? Je leest het in dit interview!

Jan over de samenwerking

Waarom heb je gekozen voor een samenwerking met het WSP?
Wij zijn een productiebedrijf met een duidelijke maatschappelijke doelstelling. We zetten, als we een vacature hebben, ook onze deuren open voor diegene die minder gemakkelijk aan een baan komen. Op dit moment heeft 60% van onze medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij vinden dat zij een volwaardig medewerker van het bedrijf moeten zijn. Toen de Wajong en sociale werkvoorziening (Wsw) in 2015 werd afgeschaft, verdween ook de mogelijkheid voor begeleid werken. Omdat we wél bewust met de doelgroep willen werken, is het WSP de beste partner voor de uitvoer van de participatiewet. Uiteindelijk loopt dat zo goed dat we elke vacature in eerste instantie bij het WSP neerleggen.

Hoe ervaar je de samenwerking met het WSP?
Zoals bij ieder bedrijf maken de mensen het bedrijf. De samenwerking met Marten is heel erg goed. Zó goed dat we soms het idee hebben dat hij onderdeel uitmaakt van Macek Technica. Maar ook als we met zijn collega’s overleggen gaat de samenwerking goed. Uiteindelijk is het langzaam maar zeker een partnership geworden, waarbij we samen proberen mensen op de juiste plek te krijgen.

Wat is de toegevoegde waarde van het WSP?
Het is meer een partnership, dan een dienstverlening. Dat wil zeggen dat we altijd kunnen terugvallen op het WSP. Niet alleen voor het aannemen van mensen, maar ook voor de benodigde kennis. Dat is compleet anders dan bij bijvoorbeeld een uitzendbureau.

Welke successen hebben jullie samen al behaald?
We hebben toch al snel 15 man bij ons aan het werk die afkomstig zijn van het WSP. Als Marten hier op de werkvloer komt lijkt het bijna een reünie, want hij kent hier zoveel mensen. Veel van hen moeten toch even vertellen hoe het met hen gaat. Alleen maar leuk! Dat is echt een succes. Maar ook telkens als we elkaar kunnen helpen, op welke manier dan ook, kun je dat kleine succesjes noemen.

Marten over de samenwerking

Wat is jouw rol in de samenwerking met Macek Technika?
Mijn rol bij Macek Technika is voornamelijk zorgdragen dat zijn personele behoefte op een passende wijze wordt ingevuld. Dat houdt in dat ik bij Macek ervoor zorg dat er kandidaten worden voorgesteld. Deze kandidaten hebben enig afstand tot de arbeidsmarkt, maar beschikken over voldoende motivatie en de juiste arbeidshouding en mentaliteit.

Hoe ervaar je de samenwerking?
Deze samenwerking verloopt prima! Jan en ik begrijpen elkaar. Doordat ik zeer regelmatig op de werkvloer kom, weet ik goed wat het werk daar inhoudt en hoe de mensen zijn die daar werken. Ook met de directeur – Hugo Macek – kan ik het goed vinden. Zo staat hij altijd open voor verzoeken en vragen
over deelname en samenwerking.

Waarom past Macek Technika zo goed bij het WSP?
Macek is een bedrijf dat zeer sociaal maatschappelijk verantwoord onderneemt en past daardoor goed bij het WSP. Ze bieden een kans aan werkzoekenden die zonder hulp en ondersteuning niet makkelijk aan werk komen. Selectiecriterium is dan ook voornamelijk de motivatie van de werkzoekenden. Jan is naast de personeelsman ook een jobcoach. Hij neemt altijd de tijd om met de mensen te praten om te ervaren ‘hoe ze in hun vel zitten’. Zijn deur – net als die van de directie – staat letterlijk open!

Welke successen hebben jullie samen al behaald?
De successen die wij behaald hebben zijn talrijk. Veel kandidaten die kansarm zijn of waren op de arbeidsmarkt zijn weer aan het werk. Dat is het mooiste te zien – en voor mij te voelen – als ik op de werkvloer kom en door een groot aantal medewerkers wordt aangesproken en hun lachende gezichten zie.

 

Wil je ook gebruikmaken van de dienstverlening van het WSP Noordoost-Brabant? We beschikken over een groot en divers bestand van uitstekend personeel: gemotiveerde werkzoekenden, die graag weer aan de slag willen. Wij begeleiden je graag tijdens het gehele proces van werving en selectie. Neem contact met ons op!

 

Top