WSPNOB

Nieuws

Inspiratieontbijt Fioretti College voor werkgevers ‘Elkaar kennen voorwaarde voor succes’

WerkgeversServicepunt Noordoost-Brabant hield donderdag 21 april een inspiratieontbijt voor werkgevers op het Fioretti College in Veghel. Dat deed het werkgeversservicepunt in samenwerking met de instellingen voor praktijkonderwijs in de regio. Zo’n 50 geïnteresseerde werkgevers schoven aan voor een broodje en toelichting op de mogelijkheden van inzet van jongeren ‘die wat extra begeleiding nodig hebben bij de toeleiding naar werk’.

inspiratieontbijt“Met dit soort bijeenkomsten willen we de verbinding tussen onderwijs en praktijk tot stand brengen en onderhouden”, aldus Jolanda Schouten, senior adviseur werkgeversdiensten bij het UWV, een van de organisatoren. Uit de grote belangstelling blijkt dat daar vanuit de praktijk ook zeker belangstelling voor is. Jan-Hein Swartjes, directeur praktijkonderwijs Fioretti College: “Bij dit soort potentiële werknemers is het vooral belangrijk dat je ze kent, dat je weet met wie je te maken hebt. Daarom zijn dit soort bijeenkomsten zo belangrijk, want hier wordt het zaadje geplant, dat we samen met u tot verdere bloei kunnen brengen.”

Zo’n 50 werkgevers aan tafel

Aan tafel zit deze ochtend een vijftigtal vertegenwoordigers van bedrijven in de regio, zoals de Van Berkel Groep, Sligro, CSU, Bacu, Aannemingsbedrijf Cornelissen, Toekomst Schoonmaakbedrijven en Mars. Ze zijn vooral benieuwd naar de instrumenten waarmee toeleiding mogelijk kan worden gemaakt, de aansluiting van het onderwijs op de praktijk én de ervaringen van collega’s. Sommigen van hen werken al langer met jongeren ‘met een afstand’ en komen vooral inventariseren welke onderwijsinstituten nog meer interessante kandidaten kunnen doorsluizen.

Veel energie, maar nóg meer voldoening

Joop Huiberts, arbeidsdeskundige, opent de bijeenkomst met een korte toelichting op wet- en regelgeving en ondersteunende instrumenten, zoals loondispensatie, -subsidie en jobcoaching. Vervolgens illustreert Roland de Laak, manager Jumbo-supermarkt in Uden, wat het doet met je bedrijf en voor de betrokken medewerker en zijn omgeving. “Inzet van jongeren-met-afstand heeft niet zozeer voordelen, maar ook geen enkel nadeel”, legt hij uit. “Ja, het vraagt energie, want je moet goed weten wie je in huis haalt. Dat betekent ook praten met school, de jobcoach en de ouders. Iedereen moet erachter staan. Je wilt immers niet dat ze denken dat je het alleen maar doet voor de subsidie. En je krijgt er iets moois voor terug. Iedereen is trots: niet alleen de kandidaat, maar ook zijn familie, onze medewerkers en onze klanten.”

Boodschap voor de politiek

De Laak is enthousiast, maar heeft ook een kritische noot bij het hele systeem: “Mijn enige zorg is eigenlijk dat de loondispensatie en -subsidie beperkt zijn tot een duur van zo’n 5 jaar. Die stellen me nu in staat deze mensen volwaardig in te zetten zonder extra kosten. Dat doe ik uiteraard met liefde, maar let wel: hun beperking is niet eindig, die blijft extra energie vragen. Als die extra energie straks niet meer wordt gecompenseerd, heb ik wel een financieel probleem. Het zou toch doodzonde zijn als ik daardoor gedwongen wordt het aantal jongeren te beperken die op deze wijze instromen!?”

Leerlingen aan het woord

Ter afsluiting van de ontbijtbijeenkomst getuigen Tom van den Heuvel (oud-leerling) en Dwayn Diedericks (leerling Fioretti College) hoe de instroom van ‘jongeren-met-afstand’ kan verlopen en hoe het onderwijs aansluit op de praktijk. Zo vertelt Tom hoe hij uiteindelijk na een paar verkennende stages in de bouw zijn passie vond als lasser bij metaalbedrijf Preferro in Erp, waar zijn stage vanaf 1 augustus wordt omgezet naar een dienstverband. “Een kwestie van hard werken en volhouden”, aldus Tom. En Dwayn laat het letterlijk zien deze ochtend. Hij wil de horeca in, legt hij uit, dus toen hij vanmorgen zag dat er een bijeenkomst was, vroeg hij of hij mee mocht helpen. En daar heeft hij talent voor, zo blijkt, want hij voorziet alle gasten tijdens het ontbijt van een voortdurende aanvoer van verse koffie, thee, broodjes en beleg.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens per vier weken nieuws over subsidieregelingen, tips, en best-practises voor werkgevers in Noordoost-Brabant.