Dring met jobcarving het personeelstekort in jouw organisatie terug

Last van een personeelstekort? Denk dan eens aan jobcarving: hiermee kun je makkelijker banen creëren voor interessante doelgroepen op de arbeidsmarkt en zo je personeelstekort te lijf gaan. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen en mogelijkheden van jobcarving voor jouw organisatie.

 

Wat is jobcarving?

Bij jobcarving worden de verschillende taken van een baan (of verschillende banen) geanalyseerd en opnieuw samengevoegd tot een nieuwe baan (of banen). Werkgevers die jobcarving inzetten, knippen functies meestal op in twee categorieën: gespecialiseerd werk en ongeschoold werk. Het gespecialiseerde werk kan dan uitgevoerd worden door een andere werknemer dan het ongeschoolde werk. Je creëert met jobcarving zo werkgelegenheid voor verschillende doelgroepen, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door een deel van de werkzaamheden neer te leggen bij iemand die niet geschoold is, kunnen andere werknemers zich bovendien richten op het werk dat specifieke kennis of kunde vraagt.

 

De voordelen van jobcarving

Veel bedrijven hebben baat bij jobcarving. Het helpt bij een duurzame bedrijfsvoering en hogere efficiëntie. De splitsing tussen gespecialiseerd werk en ongeschoold werk zorgt ervoor dat taken bij de juiste personen terecht komen. De voordelen van jobcarving op een rij:

 

Voordeel 1. Ruimte voor vakmensen

Er is meer ruimte voor je vakmensen, want er wordt efficiënter gewerkt. Het personeel houdt zich meer bezig met inhoudelijk of gekwalificeerd werk. Je hebt dus relatief minder mensen nodig voor het gekwalificeerde werk, het andere werk kan een interessante, andere doelgroep uitvoeren.

Voordeel 2. Verlaag kosten

Bespaar op personeels­kosten door minder extra gespecialiseerd personeel in dienst te nemen. Naast de huidige werknemer, investeer je relatief minder in personeel. Soms bieden subsidies financiële voordelen bij het aannemen van arbeidsbeperkte personen.

Voordeel 3. Positieve werksfeer

Door ook te kijken naar personen die niet zo makkelijk aan werk komen, krijg je extra gemotiveerd personeel. Bovendien krijgt je huidige personeel de kans om werk te doen waar zij in gespecialiseerd zijn, wat ook zorgt voor meer voldoening. Gemotiveerd personeel bij aan de werksfeer en het werkplezier op de vloer, wat vervolgens weer zorgt voor een lager  ziekteverzuim.

Voordeel 4. Duurzame bedrijfsvoering

Geef ook invulling aan maatschappelijk ondernemen met jobcarving. Je creëert werkgelegenheid en biedt een groep die vaak buiten de boot valt een plekje in je organisatie. Je bent als werkgever ondernemer betrokken bij de samenleving en laat dat zien.

 

Het stappenplan voor jobcarving

Wil je jobcarving in je organisatie toepassen? Ga van start met de volgende stappen.

  1. Maak een analyse van de bestaande taken

Bespreek met je werknemers wat hun taken zijn. Welke taken zij hoofdzakelijk moeten behouden en welke taken kunnen zij overdragen aan een collega zonder vergelijkbare opleiding.

  1. inventariseer geschikte taken

Elke vorm van werk dat iemand met een beperking of zonder achtergrondkennis kan doen, zet je op de lijst. Maak een overzicht van de taken die je wil laten uitvoeren door je nieuwe werknemers.

Wees kritisch bij het maken van de lijst. Verwacht niet dat iemand zonder werkervaring of met een arbeidsbeperking een te uitgebreid takenpakket op zich neemt. Ook is het handig om zo concreet mogelijk te zijn. Zorg dat je geschikte taken selecteert, die passen bij de doelgroep.

  1. Maak een functieprofiel

Maak een inventarisatie van de persoon en de eigenschappen die je belangrijk vindt. Ook is het handig om de benodigde competenties voor jezelf op een rijtje te zetten.

  1. Start de zoektocht

Deel de functie en klop ook aan bij ons! Wij hebben veel contacten via onze betrokken partijen en ons netwerk. We kijken samen naar jouw functieprofiel en de taken die je met jobcarving wil overdragen aan nieuwe werknemers.

 

Kunnen we jou helpen om jobcarving tot een succes te maken? Kom voor kosteloos advies bij het WSP Noordoost-Brabant, ook over andere personele vraagstukken!

Graag advies?
We helpen je!

Bel (085) 13 04 062

Of laat je gegevens achter en dan nemen we contact met je op.

Top