Krappe arbeidsmarkt en toch werkloosheid onder jongeren: hoe zit dat?

In veel sectoren staan werkgevers te springen om mensen. Opmerkelijk genoeg laten we nog kansen liggen vooral voor jongeren als werknemer. In dit artikel lees je hoe dat komt en welke kansen dit jou als werkgever biedt.

 

Jongeren verliezen als eerst hun baan

Een tijdelijk contract of oproepcontract is voor een werkgever makkelijker te ontbinden dan een vast contract. En zo’n tijdelijk of oproepcontract komt onder jongeren relatief vaak voor: in Noordoost-Brabant heeft maar liefst 75 procent van de werknemers tussen de 15 en 27 jaar een tijdelijk, oproep- of uitzendcontract. In economisch mindere tijden verliezen jongeren daarom vaak als eerst hun baan. We zagen dat bijvoorbeeld aan het begin van de coronacrisis gebeuren. De maatregelen van de overheid hadden flinke impact op de horeca, winkels en uitzendbranches. En laten dat nou net de sectoren zijn waarin veel scholieren, studenten en starters werken.

 

Kansenongelijkheid neemt toe

Inmiddels zien we ook dat de ongelijkheid tussen jongeren op de arbeidsmarkt is toegenomen. Jongeren zonder startkwalificatie, met maximaal een mbo-niveau 2 opleiding, met een niet-Westerse migratieachtergrond of met een gezondheidsbeperking hebben relatief lagere baankansen dan andere jongeren.

 

Gebruikmaken van de flexibele positie

Toch zijn er genoeg jongeren die juist gebruikmaken van die flexibele positie. Ze gaan een halfjaar reizen of terug naar school. Ook zien we het aantal jonge zzp’ers stijgen. Tegelijkertijd blijven steeds meer jongeren (langer) thuis wonen. Je zou kunnen zeggen dat het streven naar een vaste baan niet altijd de behoefte van een jongere in deze tijd is.

 

Jongerenaanpak

Met onze Jongerenaanpak in Noordoost-Brabant zetten we ons in voor een betere positie van (kwetsbare) jongeren tussen de 16 en 27 jaar op de arbeidsmarkt en de aanpak van voortijdig schoolverlaten. We zetten ons netwerk van onderwijs, gemeenten, sociaal ontwikkelbedrijven, SBB, UWV en werkgevers in om werkzoekenden en werkgevers met elkaar te verbinden. Het uiteindelijke doel? Een veerkrachtige arbeidsmarkt.

 

Jongeren op de werkvloer: tips voor HR

Jongeren zonder werk. Voor jou dé kans om je personeelsprobleem te verhelpen. Wil je weten hoe? Wij geven je een aantal handige tips voor als jij een aantrekkelijke werkgever voor jongeren wilt zijn:

  • Bied mogelijkheden voor flexibel werken. Qua tijd én locatie. Jongeren hechten veel waarde aan vrijheid en flexibiliteit in hun werk.
  • Regel extra begeleiding, vooral voor jongeren die het moeilijker hebben en bij wie de kans op uitvallen groter is. Bijvoorbeeld met behulp van een jobcoach. Een jobcoach helpt iemand een baan te behouden, bijvoorbeeld door extra begeleiding op de werkvloer of gesprekken met een leidinggevende. Sinds kort zijn er twee regionale jobcoaches in onze regio aan de slag. Meer weten? Neem contact met hen op!
  • Geef jongeren de kans zich te ontplooien. Door hen leren en werken te laten combineren. Je kunt jongeren ook attenderen op financiële regelingen voor opleidingen. Bijvoorbeeld het STAP-budget: een budget vanuit de overheid waarmee iedereen – dus ook jongeren – een opleiding kunnen volgen. Kijk voor meer informatie over leren en werken of praktijkleren ook even op de website van SBB.
  • Betaal jongeren een goed en eerlijk salaris. Een knotsgekke woningmarkt, torenhoge energieprijzen en alsmaar oplopende inflatie: het leven van jongeren gaat niet altijd over rozen. Betaal hen daarom een fatsoenlijk salaris. Een salaris dat past bij hun ervaring, potentie en leeftijd.
  • Focus op unieke eigenschappen. Ruim 40% van de jongeren voelt zich ‘anders’ en heeft soms een label opgeplakt gekregen als ADHD, autisme, angststoornis of hoogbegaafdheid. In plaats van dat te zien als ‘beperkend’, zie het als een voordeel. Iedereen heeft unieke eigenschappen en unieke kwaliteiten. Focus op wat iemand wél kan. Je zult zien dat iemand zich dan sneller ontplooit dan je ooit had gedacht.

Benieuwd wat jongeren op de werkvloer met jouw organisatie kunnen doen? Neem contact op met onze helpdesk, of met Anouk van Steensel, projectleider Jongerenaanpak.

Top