WSPNOB

Nieuws

Kweekvijvers helpt steeds meer mensen aan een baan

Het leerwerkproject Kweekvijvers, een initiatief van het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant, helpt vluchtelingen, jongeren zonder diploma of langdurige werklozen aan werk. De resultaten? Afgelopen 2 jaar werden 277 (tijdelijke) vacatures bij werkgevers ingevuld dankzij de Kweekvijvers!

Tijdens de Kweekvijvers van het WSP Noordoost-Brabant beginnen deelnemers met het behalen van deelcertificaten uit het vakgebied en leren ze de (Nederlandse) vaktaal. Na het voortraject worden de deelnemers gekoppeld aan een werkgever die een tekort heeft aan goed geschoold personeel in de branches logistiek, bouw, elektra, schilderen, schoonmaak, zorg of personenvervoer. Bij die werkgever werken ze drie maanden op proef. De maanden erop worden 4 dagen werken gecombineerd met 1 dag school. Uiteindelijk krijgt de kandidaat een volwaardige functie binnen de organisatie.

Een kandidaat die het traject van Kweekvijvers succesvol heeft doorlopen is Bilal Cheikha. Vier jaar geleden moest hij samen met zijn gezin vluchten uit Syrië vanwege de burgeroorlog die er heerst. In Syrië had hij zijn zaken goed op orde en was hij eigenaar van een winkel in speciale trouwkaarten. Toen Bilal in Nederland kwam, moest hij helemaal opnieuw beginnen. Dankzij de Kweekvijvers van het WSP Noordoost-Brabant kreeg hij deze kans. Bilal is nu aan de slag als schilder. Momenteel nog met een tijdelijk contract bij een schildersbedrijf. Hij hoopt dat dit eind dit jaar een vast contract wordt. Zo kan hij bouwen aan een toekomst in Nederland voor zichzelf en zijn gezin (Bron: DeGelderlander).

Bilal is niet de enige die met succes heeft deelgenomen aan de Kweekvijvers. De afgelopen twee jaar zijn 277 vluchtelingen met verblijfsvergunning aangemeld voor een van de Kweekvijvers. 166 hiervan zijn doorgestroomd naar een betaalde leerwerkplek, 34 hebben een ‘gewoon’ arbeidsproject en 77 volgen nog onderdelen binnen de Kweekvijvers en stromen naar verwachting eind dit jaar uit. Bij het WSP Noordoost-Brabant hebben zich alweer 78 nieuwe deelnemers gemeld. En wat blijkt? Er zijn steeds meer gemeenten en opleidingscentra geïnteresseerd, zoals uit Rivierenland, Eindhoven, Venray en Nijmegen.(bron: DeGelderlander)

 

 

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens per vier weken nieuws over subsidieregelingen, tips, en best-practises voor werkgevers in Noordoost-Brabant.