Kweekvijvers helpt weer 24 mensen aan een diploma en richting werk

Het leerwerkproject Kweekvijvers helpt statushouders, jongeren zonder diploma of langdurige werklozen aan werk. Op donderdag 9 juli ontvingen weer 24 Kweekvijver deelnemers hun niveau 1 diploma.

Wat zijn Kweekvijvers?

Kweekvijvers zijn trajecten waarbij kandidaten al werkend een vak leren. Deelnemers beginnen met het behalen van deelcertificaten uit het vakgebied en leren de (Nederlandse) vaktaal. Na het voortraject worden de deelnemers gekoppeld aan een werkgever die een tekort heeft aan goed geschoold personeel in de branches logistiek, bouw, elektra, schilderen, schoonmaak, zorg of personenvervoer. Bij die werkgever werken ze drie maanden op proef. De maanden erop worden 3 of 4 dagen werken gecombineerd met 1 of 2 dagen school (BBL- of BOL-opleiding). Uiteindelijk is het doel dat de kandidaat een volwaardige functie binnen de organisatie krijgt.

Diploma-uitreiking

Op 9 juli vond de diploma-uitreiking van de groep Kweekvijvers-deelnemers plaats. Zij hebben de Kweekvijver succesvol doorlopen en ontvingen hun welverdiende diploma. De middag begon met een openingswoord van Erik van Daal – wethouder gemeente Mill en Sint Hubert & bestuurlijk kartrekker van de Kweekvijvers. Hij sprak zijn complimenten uit en vond dat de deelnemers enorm trots mochten zijn op hun prestatie. Ondanks de coronacrisis hebben ze het toch allemaal gehaald!

Corona

Ondanks corona heeft een groot aantal deelnemers van de Kweekvijvers doorgewerkt op hun leerwerkplek. Waaronder ook deelnemers die binnen de zorg bij o.a. Brabant-Zorg, Interzorg, IVT of Dagelijks Leven hun stage vervolgd hebben. Veel deelnemers van de Kweekvijver entree Zorg vervolgen hun opleiding richting een niveau 2 opleiding binnen de zorgsector. Dat is een uitdaging in de huidige situatie. Aan de ene kant zit de zorgsector te springen om personeel. Aan de andere kant is het soms lastig om in een organisatie met personeelstekort, mensen op te leiden.

(Leer)werkplekken gezocht

Het WSP is dan ook hard op zoek naar 9 leerwerkplekken in de zorg voor de deelnemers die door willen naar MBO niveau 2. Van de 10 deelnemers uit de kweekvijver logistiek en installatie die hun diploma behaalden, hebben 7 een contract aangeboden gekregen. Een deel van hen (6 deelnemers) gaat daarnaast ook beginnen aan een MBO niveau 2 opleiding.

Helaas eindigde voor 3 deelnemers de Kweekvijver niet zo positief als ze gehoopt hadden. Deze assistent logistiekmedewerkers hebben hun diploma gehaald maar het bedrijf waar zij hun leerwerkplek hadden, is door de coronacrisis failliet gegaan. Zij zijn hard op zoek naar een baan als assistent logistiek medewerker.

Daarnaast zoekt het WSP naar een leerwerkplek voor een kandidaat die door wil gaan voor een niveau 2 opleiding als Chauffeur Wegvervoer en een kandidaat die door wil gaan voor een niveau 2 opleiding als Timmerman.

Reacties van deelnemers

Hayat Garza Mantay (26 jaar) – Kweekvijver Zorg

“Ik houd ervan om mensen te helpen. Daarom heb ik voor de Kweekvijver Zorg gekozen. Ik heb een jaar lang voor Interzorg gewerkt en deed voornamelijk huishoudelijke taken voor de cliënten. Doordat ik steeds voor dezelfde mensen werkte, heb ik echt een band met ze opgebouwd en de kans gekregen om de Nederlandse taal goed te leren. Mijn droom is om bij een kinderopvang te werken. Nu ik mijn niveau 1-diploma behaald heb, ga ik door naar niveau 2. Ik hoop op een leerwerkplek bij een zorginstelling zodat ik mijn vervolgopleiding kan beginnen!”

Mohammed Kheir Idris (38 jaar) – Kweekvijver Bouw & Installatie

“Ik kom uit Sudan en werkte daar in een restaurant, boerderij, winkel en als elektricien. Diploma’s had ik niet: die zijn daar niet zo belangrijk. Werk doe je gewoon. Je leert het gaandeweg. In Nederland zijn diploma’s veel belangrijker. Daarom heb ik me ingeschreven voor de Kweekvijvers. Daar maakte ik kennis met het loodgietersvak en ging aan de slag bij Installatiebedrijf P. Voss. Ik vind het werk leuk, leerzaam en afwisselend. Ik heb nu een contract gekregen bij P. Voss en kan – terwijl ik een niveau 2 opleiding ga doen – bij hen blijven werken.” 

Michael Berhe Zekari (27 jaar) – Kweekvijver Logistiek

“Tijdens de Kweekvijver heb ik gewerkt bij de Jumbo als orderpicker. Ik ben iemand die graag de handen uit de mouwen steekt. Ik wil graag bezig zijn! In de toekomst wil ik nog een niveau 2 opleiding doen en misschien wel chauffeur worden. Voor nu heb ik bij de Jumbo een contract gekregen. Daar kan ik nog veel leren, ook naast het orderpicken. Bijvoorbeeld reachtruck of heftruck rijden. De cultuurverschillen zijn soms lastig. In Eritrea is het wat losser, er zijn minder regels. Dat is soms wel wennen maar gaat nu heel goed!”

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top