Minister Koolmees verruimd NOW voor werkmaatschappijen

Den Haag, stad, skyline

Werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan 20% omzetverlies hebben, maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen nu tóch de NOW aanvragen. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bepaald.

 

Concernbepaling

De zogenaamde concernbepaling was al langer een zorgpunt in de NOW. Bij sommige concerns zijn een aantal werkmaatschappijen geheel of gedeeltelijk stilgevallen door de coronacrisis terwijl andere werkmaatschappijen binnen het concern voldoende omzet draaien of zelfs nog winst maken. Het concern als geheel voldoet dan niet aan het criterium van de 20% omzetverlies, maar sommige individuele werkmaatschappijen wel. De Tweede Kamer heeft minister Koolmees daarom gevraagd te kijken naar een versoepeling op dit punt.

 

Extra voorwaarden

Minister Koolmees is bereid deze bepaling te verruimen, maar wel onder extra voorwaarden. Aan zo’n versoepeling hangen namelijk een aantal risico’s: grote bedrijven kunnen bijvoorbeeld gaan schuiven met kosten en omzet. Daarom moet het concern afspraken maken met vakbonden over werkbehoud. Ook moeten ze over 2020 afzien van het uitkeren van dividend en bonussen en mogen ze geen eigen aandelen inkopen.

 

Gebaseerd op omzetverlies en loonkosten

De verruiming wijzigt de hoofdwerking van de NOW niet. De NOW blijft ook voor deze werkmaatschappijen gebaseerd op het omzetverlies en de loonkosten. Wie deze maanden meer dan 20% omzetverlies heeft, krijgt tot maximaal 90% van de loonkosten vergoed.

Wil je meer informatie over de verruiming? Je vindt de Kamerbrief van Minister Koolmees op de website van de Rijksoverheid. Wil je de NOW aanvragen maar weet je niet hoe? In dit artikel leggen wij je precies uit hoe het werkt.

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top