Mkb’er: deze wetswijzigingen staan je te wachten per 1 juli

Per 1 juli 2022 krijgen we te maken met nieuwe wetten en regels. De belangrijkste wetswijzigingen voor mkb’ers lees je hier.

 

Minimumloon stijgt

Heb jij als mkb’er personeel in dienst? Het brutobedrag van het wettelijk minimumloon stijgt op 1 juli 2022. Het wettelijk bruto minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband is per 1 juli 2022:

  • € 1.756,20 per maand
  • € 405,30 per week
  • € 81,06 per dag

 

Verlaagd btw-tarief op energie

Per 1 juli verlaagt de overheid de belasting op energie naar 9%, in plaats van de reguliere 21%. Daaronder valt aardgas, elektriciteit en stadsverwarming. Dit betekent dus ook wat voor jouw energiekosten als mkb’er! De btw-verlaging duurt naar verwachting tot 31 december 2022.

 

Grootbedrijven verplichte betaaltermijn van 30 dagen

Voorheen was de wettelijke termijn voor het betalen van facturen maximaal 60 dagen, maar dit verandert. Vanaf 1 juli zijn ook grote bedrijven verplicht om binnen 30 dagen de factuur te betalen. Voor jou als mkb’er is het van belang dat je naar je klanten communiceert dat er een contractaanpassing aankomt. Vergeet dus niet je overeenkomsten aan te passen.

 

Mogelijkheid tot afscherming van bezoekadres in Handelsregister bij mogelijke dreiging

Deze mogelijkheid biedt extra bescherming als er sprake is van een mogelijke dreiging voor  (iemand binnen) jouw bedrijf. Het afschermen kan in twee situaties: als er sprake is van een concrete dreiging of voor mensen die blootstaan aan waarschijnlijke dreiging (bijvoorbeeld door het uitoefenen van bepaalde beroepen). Meer informatie vind je hier.

Verbod op tabaksreclame

Verkoop jij tabak? Per 1 juli komt er een verbod op tabaksreclame, en daaronder vallen ook elektrische sigaretten en e-liquids. Ook aan de gevel en in de etalage mag je als winkelier geen tabaksreclame plaatsen. Alleen bedrijven die uitgezonderd zijn van het uitstalverbod mogen nog reclame maken ín hun zaak. Dit zijn:

  • Speciaalzaken die alleen rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen en bij de NVWA geregistreerd zijn.
  • Bestaande kleine zaken met een jaaromzet van maximaal 700.000 euro die meer dan 75% van hun jaaromzet uit tabaksproducten halen en die zich voor 1 januari 2021 bij de NVWA hebben geregistreerd.

 

Het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant staat klaar met raad en daad!
Wil jij meer weten over personele vraagstukken? Of wil je advies op maat?

Neem contact op!

Top