Op vakantie naar risicogebied: wat zijn jouw rechten als werkgever?

Het is hartje zomer! En ook al zijn de temperaturen in eigen land tropisch, veel Nederlanders trekken er – ook dit jaar – op uit om vakantie te vieren buiten onze landsgrenzen. Maar hoe ga je om met werknemers die op vakantie gaan naar een land met oranje of rood reisadvies? Wat als de kleurcode gedurende de vakantie van de werknemer verandert? En betaal je het loon door van een werknemer die tijdens of na z’n vakantie in quarantaine moet?

Vakantie en kleurcodes

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt de reisadviezen om Nederlanders die naar het buitenland willen goed te informeren over de veiligheidssituatie op een bestemming. Tijdens de coronacrisis gelden de volgende kleurcodes (bron: Nederland Wereldwijd):

Sinds 15 juni 2020 hebben de meeste Europese landen een geel reisadvies. Landen met een code groen zijn er nog niet. Bij code groen en code geel kun je– in principe – gewoon op vakantie naar het gebied. Maar als er code oranje of zelfs code rood geldt, is het minder verstandig om te gaan. Werknemer zijn dan verplicht om bij terugkomst twee weken in quarantaine te gaan.

Loondoorbetaling

Onlangs schreven we over de wet die sinds 1 januari 2020 geldig is: geen werk, toch loon. De werkgever is nu in principe steeds verplicht om het loon van een niet-werkende werknemer door te betalen, tenzij hij kan aantonen dat de redenen waarom de werknemer niet werkt, in redelijkheid voor rekening van de werknemer moeten komen.

Als jouw werknemer er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of code oranje, is hij er bekend mee dat hij na terugkeer twee weken in quarantaine moet. In principe kan hij zijn arbeid dan niet verrichten – tenzij hij thuis kan werken. Omdat hij op voorhand bekend is met de risico’s, is hij zelf verantwoordelijk voor het feit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. Dit betekent dan dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft als hij zijn arbeid niet kan verrichten.

Mag ik mijn werknemers verbieden om naar risicogebied te gaan?

Nee, dat mag niet. Je heeft als werkgever niets te zeggen over de manier waarop jouw werknemer zijn vrije tijd besteedt. Wat je wél kunt doen is dringend afraden om naar oranje of rood gebied te gaan. Ook kun je  aangeven dat een eventuele ziekte of gedwongen quarantaine als gevolg van dat bezoek voor rekening van de werknemer komen.

Van geel naar oranje

Maar wat als het reisadvies gedurende de vakantie van jouw werknemer van geel naar oranje gaat? Ook dan krijgt deze werknemer het dringende advies om na terugkomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. Maar, de werknemers heeft dan in principe niet ‘bewust’ gekozen om naar een risicoland om vakantie te gaan. Mocht deze werknemer dan bij thuiskomst in thuisquarantaine gaan en niet in staat zijn om zijn werkzaamheden uit te voeren, dan heeft hij dus – volgens de wet – wél recht op loondoorbetaling. Dat kan anders zijn bijvoorbeeld als er al signalen waren dat de code geel zou kunnen wijzigen on oranje. Het zal uiteindelijk aan de rechter zijn om hier een oordeel over te geven.

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top