Let op! Dit verandert er in 2022 qua regel- en wetgeving op het gebied van HR

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past een aantal regels en wetten op het gebied van HR aan in 2022. Onder andere de regeling rondom ouderschapsverlof en de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds veranderen. Benieuwd wat dat precies betekent? Je leest het in dit overzicht!

Het STAP-budget

Begin dit jaar schreven we een artikel waar we de invoering van het STAP-budget aankondigde. Dit is een persoonlijk ontwikkelbudget voor werkenden én niet-werkenden voor scholing of persoonlijke ontwikkeling. Hiermee worden de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Het doel van de overheid? Mensen kunnen met behulp van dit budget zélf de touwtjes in handen houden en zich focussen op zelfontwikkeling. Het is volgens minister Koolmees namelijk belangrijk dat mensen zich bezighouden met hun toekomst. Zo’n budget kan daar een goede stimulans in zijn. In maart 2022 mogen we het STAP-budget verwachten.

 

Gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof

Hier wachten al een hele tijd veel mensen op: betaald ouderschapsverlof. En in 2022 wordt dat (gedeeltelijk) werkelijkheid! Vanaf augustus kunnen werkgevers een aanvraag indienen bij het UWV, zodat het ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald wordt. Hoe dat er dan uitziet? Ouders hebben recht op een 9 weken durende uitkering ter hoogte van een maximum van 50% van hun dagloon. Een behoorlijke verandering ten aanzien van de regeling op dit moment, waar ouders niets uitbetaald krijgen in deze periode. De voorwaarde is dat deze 9 weken opgenomen worden in het eerste levensjaar van het kind.

 

De AOW-leeftijd omhoog

Hier kunnen we kort en krachtig over zijn: de AOW-leeftijd gaat opnieuw omhoog. De leeftijd stijg met drie maanden, dus dat betekent dat werknemers met pensioen kunnen als zij 66 jaar en 7 maanden oud zijn.

 

Premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof)

Kleine onderneming opgelet! Dit kan wel eens gunstig zijn voor jouw organisatie. De premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) wordt per 1 januari 2022 namelijk gedifferentieerd. Dat betekent dat ‘kleine’ werkgevers minder kosten hebben als een medewerker arbeidsongeschikt wordt. Benieuwd naar de exacte regels? Je leest het hier.

 

Wet arbeid vreemdelingen

Heb jij werknemers uit de EU, Noorwegen, IJsland of Lichtenstein? Per 1 januari 2022 kunnen werkgevers een tewerkstellingsvergunning krijgen van drie jaar in plaats van de huidige één jaar. Dat biedt een hoop kansen voor werkgevers én werknemers.

 

Inspectie SZW krijgt een nieuwe naam

Inspectie SZW heet per 1 januari 2022 Nederlandse Arbeidsinspectie. De reden van dit besluit was simpel: de nieuwe naam is duidelijker en dus makkelijker in gebruik.

 

Wet op de Ondernemingsraden

Op dit moment hebben werknemers na 6 maanden werken actief kiesrecht voor de ondernemingsraad. Pas na 12 maanden hebben ze ook passies kiesrecht. Per 1 januari 2022 wordt die periode flink verkort: vanaf dat moment hebben werknemers zowel actief- als passief kiesrecht na 3 maanden werken. En daar blijft het niet bij: uitzendkrachten hebben vanaf 1 januari ook sneller kans op kiesrecht. Na 18 maanden werken, hebben ze actief- en passief kiesrecht.

 

Dit verandert er in 2022. Best wat zaken als je het ons vraagt. Kom je er nog niet helemaal uit met het nieuwe gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof? Of heb je vragen over de premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds? Laat het ons dan even weten. Een van onze experts kijkt graag even met je mee.

Neem contact op

Top