Sociaal ondernemen: wat houdt dat in?

Steeds meer ondernemers vinden dat ondernemen om meer draait dan om enkel winst te maken. De behoefte om bij te dragen aan maatschappelijke‑ en sociale doelen groeit. Maar wat is sociaal ondernemen nou precies? En hoe kun je als werkgever aan de slag met sociaal ondernemerschap?

Wat is sociaal ondernemen?

Bij sociaal ondernemen ligt de focus op het nastreven van een maatschappelijk doel of een maatschappelijk probleem. De bestaansreden van de onderneming is het positieve verschil dat de organisatie in de wereld teweeg wilt brengen. Er wordt dus verder gekeken dan alleen winst maken.
Door sociaal te ondernemen kun je een bijdrage leveren aan een betere wereld. Sociaal ondernemen betekent vaak dat organisaties kansen bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld ouderen, statushouders of mensen met een beperking. Door werk te bieden aan mensen die niet (meer) zo makkelijk aan een baan komen bied je hen niet alleen financiële onafhankelijkheid, maar ook waardering en de kans zich te ontwikkelen. En dat levert vaak ook voor jou wat op.

Voordelen van sociaal ondernemen

  • Versterking van jouw bedrijfsimago
  • Onderscheidende profilering bij bijvoorbeeld aanbestedingen
  • Je voldoet aan de verplichting van social return bij overheidsopdrachten
  • Uitbreiding van jouw netwerk en kennis
  • Bijdrage aan de ontwikkeling van talenten

Subsidies en regelingen

Neem je iemand met een arbeidsbeperking of een werkzoekende met een uitkering in dienst? Dan kun je wellicht gebruikmaken van een aantal regelingen met aantrekkelijke financiële voordelen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor scholing, begeleiding ‘on the job’ en werken met behoud van uitkering. De mogelijkheden kunnen per gemeente verschillen. Profiteer maximaal van alle subsidies en regelingen; laat je uitgebreid informeren door onze accountmanagers over de mogelijkheden voor jouw organisatie.

Hulp nodig bij sociaal ondernemen?

Steeds meer werkgevers zijn bereid om te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook als dit niet verplicht is. Samen met jou zetten we ons graag in om ervoor te zorgen dat iedereen die kan werken, ook werk heeft. Zoek je naar mogelijkheden om maatschappelijk verantwoord en sociaal ondernemen (MVO) in te vullen? Maak dan gebruik van de kennis en mogelijkheden van het WSP. We helpen je graag bij de ontwikkeling van een passend sociaal en duurzaam personeelsbeleid. Neem contact met ons op.

 

Top