STAP-budget biedt opleidingsmogelijkheden voor jouw personeel

Wil je jouw personeel laten bijscholen of omscholen? Met het STAP-budget kan een werknemer (of werkzoekende) vanaf 1 maart 2022 een opleiding of training volgen. Zo kan je vanuit je bestaande team groeien als bedrijf. Nieuwe vaardigheden toevoegen aan je team, de productiviteit van jouw werknemers vergroten en zo het algehele presteren van je bedrijf verbeteren. Het budget vraagt de werknemer zelf aan, maar jij hebt er als werkgever baat bij om je werknemers te attenderen op het STAP-budget. We vertellen je de mogelijkheden.

Aanleiding van introductie STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De subsidie staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en hiermee wil de overheid mensen de mogelijkheid bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Deze subsidie kan gebruikt worden voor het volgen van een training, cursus of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. Belangrijk om te weten, is dat scholingskosten niet meer fiscaal aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte. Dit belastingvoordeel is vervallen sinds de introductie van het STAP-budget.

Ga eens in gesprek met je werknemers en breng deze regeling bij hen onder de aandacht. Stimuleer ze te groeien.

 

De kansen die het STAP-budget jou als werkgever brengt

  • Personeel bijscholen via het STAP-budget

Bijscholing helpt je personeel het werk beter, makkelijker of sneller te doen. Je kan intern je personeel ook makkelijker laten doorgroeien binnen je organisatie als zij zich laten bijscholen. Ook voeg je kennis en kunde toe binnen de organisatie, waarmee je de algemene know-how verhoogt. Iedere werknemer kan zich laten bijscholen, want iedereen mag jaarlijks een aanvraag indienen.

 

  • Personeel omscholen via het STAP-budget

Omscholing is ook een optie dankzij het STAP-budget. Dit kan uitkomst bieden als het nog niet lukt een vacature in te vullen, iets wat binnen deze krappe arbeidsmarkt eerder regel dan uitzondering is voor bedrijven. Daarnaast kan je zo een professionaliseringsslag binnen je bedrijf doormaken door nieuwe vaardigheden binnen het team te ontwikkelen. Wellicht kan je je dienstverlening uitbreiden! Samen met je werknemers ga je in overleg.

Ook handig: Laat je kosteloos adviseren via het Leerwerkpunt over om- en bijscholing van personeel.

 

  • Optimaliseer je arbeidsvoorwaarden met extra opleidingsbudget

Als werkgever kan je ook je personeel aanbieden om als aanvulling op het STAP-budget een extra opleidingsbudget aan te bieden (voor een andere opleiding of training). Zo kan je je personeel meer bieden op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden. En dat kan ervoor zorgen dat jouw werknemers eerder bij jou komen werken of langer blijven. Bespreek ook hóé je jouw personeel kan helpen met het volgen van een opleiding of training.

STAP-budget aanvragen

Let op: je kunt als werkzoekende alleen opleidingen aanvragen die staan geregistreerd in het scholingsregister. Bekijk hier het volledige aanbod. De werkende of werkzoekende kan een aanvraag indienen bij UWV, daarvanuit wordt beoordeeld of de aanvraag wordt geaccepteerd. UWV vergoedt de training of opleiding (deels) bij de opleider die de werkende of werkzoekende heeft geselecteerd. Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe het proces verloopt van aanvraag tot toekenning.

Wil je advies over het STAP-budget? Of over een ander personeelsvraagstuk? Neem contact op met onze helpdesk. Ga naar de helpdesk.

Top