Sterke behoefte naar een mobiliteitsbeleid onder werknemers

Mobiliteitsbeleid-WSP

Sinds het thuiswerkadvies tijdens de pandemie, blijkt dat werken op afstand in heel veel organisaties mogelijk is. En dat het ook zo zijn voordelen heeft. Toch werd het werken op kantoor ook gemist, en dan met name de gezellige sfeer, het samenwerken en de prettige werkomgeving. Zo groeide de interesse in het deels thuiswerken, deels op kantoor werken. Dit betekent ook iets voor jou als werkgever. Bijvoorbeeld op het gebied van de reiskostenvergoeding. Want hoe ga je daarmee om als niet iedereen meer iedere dag op kantoor werkt? In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden rondom het mobiliteitsbeleid.

 

Een mobiliteitsbeleid voor werknemers

Een mobiliteitsbeleid is de benaming voor het bepalen van beleid rondom werklocatie en de mobiliteit daaromheen. Daarmee kijk je dus naar wat voor jouw organisatie mogelijk is, wat je je werknemers wil bieden en welke mogelijkheden zij hebben in de locatie waar ze werken en vergoedingen die erbij horen.  Ook draagt een mobiliteitsbeleid bij aan milieu (minder verkeer), maar ook de tevredenheid en productiviteit van personeel.

 

Dit kan jij doen als je een mobiliteitsbeleid wil vaststellen

De verwachtingen van medewerkers is dat – wanneer mogelijk – zij een deel van hun contracturen vanuit huis kunnen maken. Met een flexibel mobiliteitsbeleid zorg je ervoor dat ze op de dagen dat ze vanuit huis werken een thuiswerkvergoeding krijgen (bijvoorbeeld voor de koffie, verwarming en andere kosten) en voor de dagen dat ze op kantoor werken een reiskostenvergoeding. In het mobiliteitsbeleid leg je vast welke mogelijkheden er voor je werknemers zijn en hoe zij kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden en vergoedingen.

 

Welke onderdelen passen in een mobiliteitsbeleid?

Hoe ga je om met reiskostenvergoeding? Welke afspraken worden er gemaakt? Pak alle onderdelen die voor jouw organisatie spelen in een keer aan met jouw mobiliteitsbeleid. Hieronder zie je welke vragen je kan onderzoeken en welke onderdelen je wil opnemen in het beleid:

  1. Stel variabele reiskostenvergoeding in, afhankelijk van de kilometers die werkelijk worden gemaakt.
  2. Bied fietskilometervergoeding aan, om het laten staan van de auto te promoten.
  3. Verstrek een fiets van de zaak, of een groene lening, om een fiets aan te schaffen.
  4. Neem een thuiswerkplek budget op in je mobiliteitsbeleid, zodat je werknemer op een prettige plek kan thuiswerken. De kosten hiervoor kan je ook voor een deel vergoeden.
  5. Bied een thuiswerkvergoeding aan, dit is gemiddeld €2,- per dag.
  6. Maak een vrij OV-reisabonnement onderdeel van je keuzebudget.
  7. Is er onvoldoende parkeergelegenheid? Stel vast hoe je hiermee omgaat als organisatie en welke personen je voorrang biedt. Denk aan personeel dat verder van het werk af woont, of mensen die vanwege hun gezondheid niet verder weg kunnen parkeren.

 

Wil jij je verder verdiepen in de mogelijkheden van je werknemers een passend mobiliteitsbeleid bieden?

Lees verder op deze pagina van AWVN, deze werkgeversvereniging voorziet je van nog meer informatie! Ook denken we graag met je mee, vraag gerust een kennismakingsgesprek aan.

Top