Stijging van cao-lonen 2022

De vooruitzichten voor 2022 worden duidelijk nu het eerste kwartaal alweer ten einde komt. Eén van de belangrijke onderwerpen zijn de lonen dit jaar. Naar verwachting vindt er een stijging van cao-lonen plaats van ruim 3 procent.

 

Situatie rondom stijging van cao-lonen

Deze vooruitzichten zijn gecommuniceerd door AWVN, de grootste werkgeversvereniging binnen Nederland. De cao-afspraken die zijn vastgesteld van voorgaande jaren zullen voor 2 van de 5,5 miljoen cao-werknemers gelden. Het betreft cao’s van januari 2022, het jaar 2021 of cao’s die aflopen in 2023 of 2024. Ook blijkt uit informatie van CBS dat er veel werkenden een hoger loon hebben verkregen dankzij een andere baan of salarisverhoging.

 

Cao-lonen komende maanden

De afgesproken loonafspraak in januari was gemiddeld 2,5 procent. Dat zijn de cao-vastgelegde afspraken rondom salarissen en salarisschalen die binnen een cao vallen. Volgens de AWVN zet er een opwaartse trend voort betreft de lonen. Daarbij ziet de organisatie dat veel werkgevers een incidentele loonsverhoging toekennen aan werknemers. Dit is vaak voor het behoud van het personeel. Het patroon in de maandgemiddelden van cao-afspraken is redelijk normaal.

Vervolgacties voor werkgevers bij stijging lonen

Wat kan je doen, wetende dat de lonen misschien ook in jouw organisatie stijgen vanwege cao-afspraken? Of omdat je als werkgever je werknemers wil tegemoetkomen vanwege de inflatie. Bereid je voor op een stijging in personele kosten, maar bereid je ook voor op de vragen van personeel. Er bestaat een kans dat zij bij je aankloppen om te informeren over hun salarissen. 

Top