Tegemoetkoming voor MKB’ers voor doorlopende vaste lasten

Bij veel MKB’ers komt er op dit moment geen euro binnen, omdat hun werkzaamheden op last van de overheid zijn stilgelegd. Denk aan ondernemers in de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters. Dat terwijl de huur voor het pand en de kosten voor verzekeringen gewoon doorgaan. Voor de ‘getroffen sectoren’ komt de overheid nu met een nieuwe steunmaatregel: de zogenoemde ‘Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB’ (TVL).

Maximaal 50.000 euro

De TVL is een belastingvrije tegemoetkoming van maximaal 50.000 euro voor MKB’ers met  maximaal 250 werknemers. Zij kunnen deze tegemoetkoming krijgen voor maximaal drie maanden (juni, juli en augustus). De hoogte van de tegemoetkoming wordt gebaseerd op de omzetdaling, de bedrijfsgrootte en de hoogte van de vaste kosten. Ondernemingen kunnen pas terecht bij een omzetdaling van 30% of meer. Hoe de berekening er exact uit komt te zien, moet nog blijken. De regeling wordt momenteel verder uitgewerkt. Je kunt de tegemoetkoming vanaf medio juni 2020 aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Alleen voor sectoren uit TOGS

Alleen bedrijven in sectoren die nu al onder de zogeheten TOGS-regeling vallen komen in aanmerking voor de TVL. Onder de TOGS-regeling kunnen MKB’ers in getroffen sectoren bij de gemeente een gift van 4.000 euro aanvragen. Daar zitten verder geen voorwaarden aan. De TOGS loopt tot en met 15 juni 2020. U kunt tot 26 juni 2020 een aanvraag indienen. Ondernemers die al TOGS-geld hebben gekregen, kunnen ook de TVL gebruiken.

TVL versus NOW

De NOW-regeling is een compensatie van loonkosten. Dat is de TVL niet. De TVL is er juist voor bedoeld om de vaste lasten te compenseren. Als ondernemer kun je de TVL en NOW daarom met elkaar combineren. Let wel op: de TVL-subsidie wordt gezien als omzet en heeft dus gevolgen voor de tegemoetkoming uit de NOW, omdat daarvoor het omzetverlies bepalend is.

Meer informatie over de TVL vind je op de website van de Rijksoverheid.


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top