TEK-regeling: tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen voor mkb’ers

De stijgende energieprijzen: een kopzorg van veel ondernemers. Gaat een groot deel van je uitgaven naar de energierekening, dan heb je mogelijk recht op financiële steun van de overheid. In officiële termen ook wel Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze regeling? Lees dan verder.

 

Wat is de TEK-regeling?

De TEK-regeling is voor mkb-bedrijven die relatief veel gas en elektriciteit gebruiken om hun bedrijf te runnen. Concreter gezegd: minimaal 7% van de omzet gaat naar energiekosten. De regeling geeft bedrijven de mogelijkheid om te investeren in verduurzamende maatregelen of te werken aan een toekomstbestendig bedrijfsmodel. De tegemoetkoming is tijdelijk en loopt tot eind 2023.

 

Kom ik in aanmerking voor de regeling?

Om je in aanmerking komt voor de TEK-regeling, wordt vooraf getoetst. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hieronder staan de belangrijkste:

  • Minimaal 7% van de omzet van 2022 ging naar kosten voor gas en elektriciteit.
  • Je hebt maximaal 250 werknemers in dienst.
  • Je omzet is minder dan €50 miljoen per jaar.

Kijk voor alle voorwaarden op de website van RVO.

 

Hoeveel compensatie kan ik krijgen?

De hoogte van de subsidie is nog niet bekend. Dat hangt namelijk af van de gemiddelde energietarieven van 2023. En de veranderingen in die tarieven. De beoordelaar kijkt verder naar het energieverbruik van de maanden november en december van 2022 volgens de gegevens van de netbeheerder. De maximum subsidiebedragen staan vast: €2 per m3 voor gas en €0,60 per kWh voor elektriciteit. Voor rekenvoorbeelden kijk je hier.

 

Hoe doe ik aanvraag?

De TEK-regeling is nog niet open. We verwachten de definitieve startdatum in het eerste kwartaal van 2023. Dit laten we je uiteraard weten. Is het loket open? Dan kan je met terugwerkende kracht tot 1 november 2022 aanvragen.

We geven je alvast wat tips voor het doen van de aanvraag. Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

  • Je bedrijfsgegevens.
  • Je omzetcijfers van 2022.
  • Je bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
  • Een bewijs van de kosten die je op 1 januari 2022 betaalde voor gas en elektriciteit.
  • Een inschatting van het verbruik in het eerste halfjaar van 2023.
  • De EAN-nummers van je gas- en elektriciteitsaansluiting(en).

Wordt je aanvraag goedgekeurd? Fijn! Je ontvangt al binnen een week al een voorschot.

 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de TEK-regeling? Kijk voor alle voorwaarden op de website van RVO. De TEK-regeling is overigens niet de enige subsidie voor werkgevers. Er zijn nog vele andere financiële regelingen waarvoor jij mogelijk in aanmerking komt. Check onze subsidiepagina en ontdek wat er mogelijk is of neem direct contact op met één van onze adviseurs.

Neem contact op 

Graag advies?
We helpen je graag!

Bel (085) 13 04 062

Of laat je gegevens achter en dan nemen we contact met je op.

Top