Trends in HR: wat mogen we verwachten in 2022?

Het is eind december en dat betekent dat het tijd is om vooruit te blikken op 2022. Op het gebied van HR zijn er veel (interessante) trends om eens goed naar te kijken. Want hoe gaat het bijvoorbeeld verder met het grote probleem rondom het personeelstekort? Zijn er mogelijkheden om hier slim op in te spelen? En hoe zit het met de mentale gezondheid van je medewerkers door alle grote veranderingen van de afgelopen twee jaar? We vertellen het in dit artikel.  

 

Personeelstekort oplossen door focus op interne mobiliteit

Het zal je niet onbekend klinken: het grote personeelstekort in Nederland. Inmiddels zijn er in vele sectoren problemen om goed – of überhaupt – personeel te vinden. Zoals we in een eerder gepubliceerd artikel al schreven, geeft het CBS aan dat er in het tweede kwartaal van 2021 106 vacatures open staan tegenover 100 werklozen. Dat is een forse stijging ten opzichte van een aantal jaar geleden. Voor veel werkgevers is dit een enorm probleem en is er behoefte aan een oplossing. Het kan namelijk veel geld kosten wanneer er tóch een mismatch blijkt te zijn tussen werknemer en werkgever of wanneer er helemaal geen match gevonden wordt. In 2022 wordt het belangrijker dan ooit om in te spelen op interne mobiliteit. Zit iedereen goed op zijn of haar plek? Zijn er mogelijkheden om functies te wisselen? Het is zijn in deze tijden belangrijke vragen om jezelf te stellen als werkgever. Wie weet lost het je personeelsprobleem op én worden er veel kosten bespaard.

 

 

Ben jij ten einde raad wat betreft jouw personeelstekort? Doe dan mee aan onze themaweek ‘Hoe kom ik wél aan personeel’ en ontdek dat de oplossingen dichterbij zijn dan je denkt…

Meer informatie 

 

Meten, meten en meten

Een datagedreven cultuur is iets wat we de laatste jaren horen. Ook op het gebied van HR is en blijft dit een belangrijke ontwikkeling. De coronacrisis zorgt er namelijk voor dat alles in een raptempo gaat. Goed om je HR-afdeling hier ook in mee te nemen. We zijn al zover ontwikkeld op het gebied van data dat er ontzettend veel tools zijn om te gebruiken: van werving tot verzuim. Door middel van die gegevens kunnen niet alleen werkzaamheden versneld uitgevoerd worden, HR-medewerkers hoeven minder ‘op gevoel’ af te gaan. Dat kan een extra ondersteuning zijn die heel waardevol is.

 

Mentale gezondheid: tijd voor actie

De fysieke gezondheid van je werknemers is al jaren een belangrijke pijler binnen bedrijven. Mentale gezondheid daarentegen staat vaak lager op de prioriteitenlijst. Toch lijkt daar verandering in te komen. De hoeveelheid burn-out-, angst- en depressie klachten neemt toe onder de bevolking en wederom heeft de coronacrisis hier grote invloed op. We leven, helaas, opnieuw in een tijd waarin alles gesloten is en we op onszelf aangewezen zijn. Voor werkgevers is het de uitgelezen kans om dit onderwerp aan de kaak te stellen. Hoe voelt iedereen zich écht? Wat hebben we van elkaar nodig? Hoe komt het team deze periode goed door? En misschien nog wel belangrijker: hoe kunnen we mentale gezondheid ook ná de coronacrisis hoog op de agenda houden en bespreekbaar maken?

 

Arbeidsvoorwaarden herzien

Er staat een hele nieuwe generatie klaar om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. En misschien is het je al opgevallen, maar deze groep heeft een hele andere kijk op werken dan voorgaande generaties. De nadruk ligt op persoonlijke groei, zelfontplooiing en vrijheid. Iets wat je niet ‘zomaar’ kunt garanderen voor je (nieuwe) werknemers. Het is belangrijk om hier steeds creatiever in te worden en op in te spelen. Het vertrouwen geven en de regie en verantwoordelijkheid bij je werknemers leggen zijn goede handvaten om in hun behoeften te voorzien.

Onze partner Noordoost-Brabant Werkt ontwikkelde vorig jaar het Keep On Learning-platform. Binnen deze community wordt de nadruk gelegd op het belang van blijven leren en ontwikkelen: iets wat door jongere generaties als heel belangrijk wordt ervaren. Verschillende werkgevers, onderwijsinstellingen en overheden zijn hierbij aangesloten. Een interessant platform om te gebruiken bij je plannen voor 2022!

 

Er liggen ontzettend veel kansen op het gebied van HR. Heb je behoefte aan de expertise van een van onze accountmanagers? Neem contact met ons op, we kijken graag met je mee.

Top