Van traditionele cv naar skillspaspoort

De wereld van nu vraagt andere vaardigheden dan 20 jaar geleden. We leven én werken anders. Daarom is het tijd voor de introductie van een skillspaspoort: een document waarop je niet alleen opleidingen en ervaring van potentiële medewerkers ziet, maar ook competenties en motivaties. De ontwikkeling van dit initiatief kan in de toekomst zomaar het traditionele cv vervangen. Meer weten over het skillspaspoort? Je leest het hier!

Wat is een skillspaspoort?

Het skillspaspoort is een (digitaal) instrument waarmee ‘reizen over de arbeidsmarkt’ wordt gefaciliteerd. Het moet het makkelijker maken om te wisselen van baan of branche.  Oorspronkelijk heette het skillspaspoort een competentiepaspoort. In tegenstelling tot een cv, is een skillspaspoort meer gericht op wat mensen kunnen, in plaats van alleen wat ze weten. De ervaringen, competenties en ambities van een werknemer komen naar voren. Zo kan een skillspaspoort een betere match op de arbeidsmarkt realiseren. Het zelfvertrouwen en zelfinzicht van werknemers stijgt bovendien wanneer zij een skillspaspoort hebben: ze worden zich meer bewust van wat ze willen én kunnen.

Wat zijn de voordelen van het skillspaspoort?

Een skillspaspoort kan bijdragen aan duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Je komt er namelijk sneller achter wat iemand kan en waarom iemand de drijfveer heeft om te solliciteren op een bepaalde baan. Onderwijsexperts vinden het skillspaspoort een goede aanvulling op diploma’s. Het kan volgens hen een actueler en vollediger beeld geven, erkenning van diverse vormen van leren geven én zorgen voor meer maatwerk in leren en ontwikkelen.

Is een skillspaspoort een oplossing voor personeelstekorten?

Het is niet de enige oplossing, maar het draagt wel bij aan het creëren van een meer inclusieve arbeidsmarkt en het bieden van kansen en mogelijkheden voor mensen die met de traditionele cv buiten de boot vallen. En dat helpt dan weer bij het verminderen van jouw personeelstekorten. Maar er is meer nodig: ook op andere manieren moeten we leren om mensen kansen te geven en te motiveren om zich tijdens hun loopbaan te blijven ontwikkelen. Er gebeurt dus al van alles waar het skillspaspoort heel goed bij aansluit.

Inmiddels vinden er op diverse plekken gesprekken en pilots plaats met betrekking tot het inzetten van een skillspaspoort. Hiermee wordt inhoud gegeven aan een Leven Lang Leren voor de medewerkers binnen deze organisaties en de vervolgstappen op de arbeidsmarkt. We houden je op de hoogte over mogelijke ontwikkelingen rondom dit onderwerp!

Top