Vanaf begin oktober controle en eindafrekening NOW1

Heb je gebruik gemaakt van het eerste subsidietijdvak van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW1)? Dan kun je vanaf begin oktober de eindafrekening aanvragen. Hierbij wordt gekeken naar de daadwerkelijke omzetdaling in maart, april en mei. Afhankelijk daarvan wordt de subsidie aangevuld of moet je een deel van de subsidie terugbetalen. 

NOW1: hoe zat het ook alweer?

De NOW1 was een tijdelijke subsidie voor loonkosten en compenseerde werkgevers gedurende drie maanden (met mogelijkheid tot verlenging) tot 90% van de loonkosten. De werkgever betaalde het loon voor 100% door aan de werknemer. Bijna 140.000 bedrijven maakten gebruik van de NOW1. Ze kregen vervolgens een voorschot van tachtig procent van de verwachte subsidie.

Oog voor verscheidenheid bij eindafrekening NOW1

Tussen de bedrijven die NOW hebben ontvangen, zitten grote verschillen in omvang en in het aangevraagde subsidiebedrag. Daarom wordt er bij de eindafrekening van de NOW1 rekening gehouden met deze verschillen. Grote bedrijven met veel subsidie krijgen op die manier een uitgebreide controle terwijl tegelijkertijd voorkomen wordt dat de kleinere bedrijven opgescheept zitten met een te grote administratieve lastendruk.

Verschillende gradaties van controles

Er is gekozen voor verschillende gradaties in de vereiste intensiteit van de controle voor de eindafrekening. Bij een subsidie van minder dan 25.000 euro hoeven bedrijven geen externe controleronde te laten doen. Wel wordt er steekproefsgewijs en op basis van risicoanalyses gecontroleerd. Bedrijven die een subsidie tussen de 20.000 en 125.000 euro ontvangen, hebben een derdenverklaring nodig. Deze kan door een administratiekantoor, belastingconsulent, boekhouder of accountant worden afgegeven.

Accountantsverklaring

Bedrijven die meer dan 125.000 euro subsidie ontvangen, hebben een accountantsverklaring nodig. De intensiteit van het onderzoek hangt ervan af of een onderneming meer of minder dan 375.000 euro ontvangt en of deze onderneming een verplichte controle voor hun jaarrekening moet hebben. Van bedrijven waarvoor laatstgenoemde geld (ze hebben een controleplichtige jaarrekening én ontvangen een subsidie van meer dan 375.000 euro), wordt meer verantwoording verwacht. Blijkt deze er niet in voldoende mate te zijn, dan wordt de subsidie teruggevorderd.

Het UWV streeft ernaar om vanaf 7 oktober de controle en eindafrekening beschikbaar te stellen. Vanaf het moment dat je de definitieve NOW-berekening kunt aanvragen, vindt je op deze pagina het aanvraagformulier.

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top