Vitaal personeel? Promoot het fietsplan!

Gezonde werknemers zijn gelukkiger, minder vaak ziek en presteren optimaal. Wil jij je werknemers ook helpen met hun vitaliteit? Dan is werknemers motiveren om de fiets naar het werk te pakken een goed begin. Maar er is méér. Naar het werk fietsen kan voor jou en je werknemer financieel aantrekkelijk zijn. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn voor een fietsplan én hoe je jouw werknemers motiveert om de fiets te pakken.

 

Waarom een fietsplan?

Met een fietsplan zorg jij voor een geschikt vervoersmiddel voor jouw werknemers. Zij voelen zich gezonder en vitaler, en zijn bovendien milieutechnisch goed bezig! Daarnaast besparen jij en je werknemers op brandstofkosten, die tegenwoordig de pan uitrijzen. Er zijn zelfs organisaties die een reiskostenvergoeding uitbetalen voor gefietste kilometers: dan beloon je écht de gezonde keuzes van de werknemer. Zo word je een topwerkgever!

Financieel voordeel met het fietsplan

Wist jij dat je als werkgever jouw personeel een leasefiets kan aanbieden? Een werknemer kan een nieuwe (elektrische) fiets kopen mét belastingvoordeel dankzij de huidige werkkostenregeling (WKR). De aanschaf van de fiets, eventueel uitgebreid met een fietsverzekering en/of Nationale Fietsbonnen valt nu binnen de vrije ruimte van deze werkkostenregeling. Je leest hier meer over de werkkostenregeling (WKR).

5 tips om het fietsplan te promoten

Om fietsen in het team te promoten delen we onze tips. Zo zorg je dat je het fietsplan zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor je werknemers. Bekijk de checklist:

  1. Maak voldoende (geschikte) ruimte

Verzorg een geschikte stalling voor de fietsen, dan is het parkeren van de fiets geregeld. Heb je geen stallingsmogelijkheden? Dan kan je een aantal parkeerplaatsen beschikbaar stellen voor uitsluitend fietsen. Bekijk ook of er mogelijke opties zijn voor oplaadpunten voor elektrische fietsen.

  1. Regel fietsenservice op kantoor

Zorg dat je werknemers de benodigde materialen tot beschikking hebben en regel met regelmaat een onderhoudsservice. Is er reparatiemateriaal op kantoor aanwezig? En een fietspomp? Dat is een goed begin. Wellicht kan je ook een fietsenmaker uitnodigen om met regelmaat de fietsen te laten onderhouden. Daarvan worden je fietsforensen hélemaal gelukkig.

  1. Laat werknemers zich opfrissen

Werkelijk niemand wil bezweet op kantoor zitten. Zorg ervoor dat medewerkers die op de fiets komen zich kunnen omkleden en eventuele fietskleding kunnen uithangen of opbergen. Zorg voor spiegels in de toiletruimte en als de mogelijkheid er is kan je douches beschikbaar stellen. Fris en fruitig de werkdag beginnen is fijn!

  1. Bied flexibiliteit

Het is erg fijn als de werknemer naast de fiets ook alternatieve opties voor reizen heeft. Bijvoorbeeld als er afspraken buiten de deur zijn, of als er omstandigheden zijn waardoor tijdelijk de fiets stil staat. Bespreek vooraf met je werknemers welke opties er zijn, zoals openbaar vervoer of een deelauto van het bedrijf. Zo maak je het ook aantrekkelijk en laagdrempelig om deel te nemen aan het fietsplan.

  1. Geef het goede voorbeeld

Ze zeggen niet voor niets: ‘Goed voorbeeld doet volgen’. Dus start met de nieuwe trend van kantoor. Ga met regelmaat met de fiets, fris je even op en start het gesprek erover. Aan de slag!

 

Wil jij meer weten over subsidies en regelingen voor je organisatie? Of heb je een andere vraag? Raadpleeg onze helpdesk! Wij helpen je.

 

Top