Vitaliteit op de werkvloer: dit moet je erover weten

Te weinig bewegen, hele dagen zitten, stress of ongezond eten. Factoren die de vitaliteit van je medewerkers kunnen beïnvloeden. En daarmee de duurzame inzetbaarheid. Tijd voor meer vitaliteit op de werkvloer! In deze blog lees je wat vitaliteit te maken heeft met duurzame inzetbaarheid. En hoe het arbobeleid hieraan kan bijdragen.

 

Dit verstaan we onder ‘vitaliteit’

Vitaliteit omvat veel. Het gaat over iemands mentale en fysieke gesteldheid. Het vermogen van werknemers om hun werk met energie en veerkracht uit te voeren. Maar vitaliteit gaat verder dan de werkvloer, ook de balans tussen werk en privé is belangrijk. Besteed je voldoende tijd aan ontspanning? Het draagt allemaal bij aan een gezonde levensstijl. Vitaliteit is voor jou als werkgever belangrijk, want het verhoogt de productiviteit en betrokkenheid van werknemers én vermindert ziekteverzuim.

 

Een vitale werknemer is duurzaam inzetbaar

Als we spreken over vitaliteit, gaat het vaak om een momentopname. De mate waarin iemand zich op een bepaald moment fysiek, emotioneel en mentaal gezond en gemotiveerd voelt. Duurzame inzetbaarheid gaat daarentegen om de lange termijn. Hoe kan iemand waarde blijven leveren gedurende de loopbaan? Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid hangen nauw samen. Want: een vitale werknemer is beter in staat om duurzaam inzetbaar te blijven. Het bevorderen van de vitaliteit op de werkvloer is dan ook een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid.

 

Vitaliteit stimuleren

Maar hoe dan? Hoe stimuleer je vitaliteit? Doordat het een veelomvattend begrip is, zijn er verschillende manieren. Kijk hierbij wat bij je werknemers en je bedrijf past. En wees niet bang om out the box te denken! We geven je ideeën:

 • Een rondje koffie halen voor collega’s? Introduceer een puntensysteem. De werknemer die het vaakst koffie haalt wint een prijs én heeft stiekem veel bewogen door alle wandelingetjes naar het koffiezetapparaat.
 • Denk je aan vitaliteit, dan denk je aan beweging. Dat hoeft niet per se met collega’s of binnen je bedrijf te gebeuren. Maak budget beschikbaar voor een sportabonnement, en laat je werknemers zelf kiezen waar ze sporten.
 • Vergeet de mentale gesteldheid niet als onderdeel van vitaliteit. Neem eens de tijd om écht te luisteren naar je werknemer. Hoe gaat het met hem of haar? Hiervoor hoeft geen afspraak in de agenda’s te staan. Juist door de spontane interesse voelt de werknemer zich gezien.
 • Persoonlijke groei, ontwikkeling en het inzetten van talent is ontzettend belangrijk. Wist je dat er sommige regelingen en subsidies zijn die opleiden en omscholen makkelijker maken?
 • Vitaliteit begint bij een vitale werkplek. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende (dag)licht, een fijne stoel én bureau, schone ventilatiesystemen en vers fruit op de werkvloer.

 

Arbobeleid verhoogt duurzame inzetbaarheid

Vitaliteit is niet een kwestie van kiezen, maar ook een kwestie van moeten. In het arbobeleid is vastgelegd dat je als werkgever verplicht bent om na te denken over een veilig en gezond werkklimaat. Een aantal onderdelen moeten daarin in ieder geval terugkomen:

 • Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  Je brengt de risico’s op het werken in kaart. Zijn er dingen die de gezondheid en veiligheid op de werkvloer kunnen beïnvloeden? Op basis hiervan schrijf je een plan van aanpak om de risico’s te verminderen, of zelfs weg te nemen.
 • Ziekteverzuimbeleid
  Wordt een werknemer (langdurig) ziek, dan is soms begeleiding van een bedrijfsarts nodig. Het is slim om hiervoor een contract af te sluiten met een arbodienst of, in samenwerking met een deskundige, een eigen ziekteverzuimregeling te bepalen.
 • Bedrijfshulpverlening (BHV)
  Bij een ongeval of bijvoorbeeld brand zorgen bedrijfshulpverleners (BHV’ers) voor de eerstehulpverlening. Een bedrijf moet minimaal één werknemer hiervoor aangewezen hebben.
 • Preventiemedewerker
  Een preventiemedewerker werkt aan gezond en veilig werken binnen het bedrijf. Hij of zij adviseert en helpt mee bij het opstellen en uitvoeren van de RI&E. Meer dan 25 medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om ten minste één preventiemedewerker aan te wijzen. In kleinere bedrijven mag je ook zelf deze rol op je nemen.
 • Periodiek arbeidsgezondheidskundig Onderzoek
  In een periodiek arbeidsgezondheidskeuring onderzoek (PAGO) bekijkt een bedrijfsarts of iemand gezondheidsproblemen heeft door het werk. Als werkgever moet je je werknemers die mogelijkheid bieden.
 • Voorlichting arbobeleid
  Misschien een open deur, maar wel belangrijk: je informeert werknemers over het arbobeleid en veilig werken. Hebben werknemers beschermende middelen nodig, zoals een helm of veiligheidsbril, dan moet je deze ter beschikking stellen.

Wil je graag advies krijgen over hoe jij de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid op de werkvloer kunt bevorderen? Onze adviseurs helpen je graag. Neem direct contact op met één van onze adviseurs.

 

Contact met het WSP

Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op 

Top