Waarom elke werkgever 65-plussers in dienst moet nemen

Vergrijzing is een belangrijke oorzaak van het stijgende personeelstekort in Nederland: een groot deel van de werkende bevolking gaat binnen nu en 7 jaar met pensioen. Maar wist je dat doorwerken na het bereiken van je AOW-leeftijd steeds vaker gebeurt? Het aantal 65-plussers met een betaalde baan is de afgelopen tien jaar gestegen van 5,5% naar 16,2%, blijkt uit onderzoek van het CBS. In deze blog nemen we je mee in de voordelen, wet- en regelgeving én subsidies die komen kijken bij het in dienst nemen van een 65-plusser. Let op: na het lezen van deze blog is de kans groot dat óók jij een 65-plusser in dienst wilt nemen.

 

De voordelen van 65-plussers

Werknemers die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben zijn duur, traag, ouderwets, vergeetachtig en ongemotiveerd: hardnekkige vooroordelen over 65-plussers die in de praktijk niet kloppen. Deze oudere werknemers zijn namelijk van grote waarde voor jouw organisatie. Wij sommen de voordelen voor je op:

    1. 65-plussers zijn gemotiveerd
      Ouderen die bewust de keuze maken om na hun pensioen aan het werk te blijven, zijn écht gemotiveerd. Ze staan te trappelen om weer aan de slag te gaan en willen zin en voldoening aan hun leven geven. Als deze ouderen eenmaal aan de slag zijn, zijn ze ook nog eens hartstikke enthousiast over hun baan.
    2. 65-plussers zijn loyaal
      De meeste 65-plussers zijn niet echt meer bezig met het uitstippen van een carrièrepad. Ze bouwen niet meer aan hun cv en wisselen daardoor niet snel van baan.
    3. 65-plussers vallen minder snel uit
      Het is een fabel dat ouderen vaker uitvallen. Uit onderzoek van TNO is bijvoorbeeld gebleken dat ouderen psychisch gezonder zijn en dat ze minder onnodige risico’s in hun privéleven nemen. 65-plussers melden zich júíst minder vaak kortdurend ziek, zo blijkt! Als een oudere werknemer toch ziek wordt, duurt het ziekteverzuim meestal wel langer. Dit risico kun je in bepaalde gevallen grotendeels (voor oudere, voormalig werkloze werknemers) opvangen met een financiële compensatie van UWV.
    4. 65-plussers brengen een bak aan kennis & ervaring mee
      Misschien een open deur, maar toch goed om te benoemen: door hun leeftijd brengen ouderen enorm veel kennis en ervaring mee. Iemand van 65 heeft vaak ruim 40 jaar werkervaring. Tel uit je winst! En het mooie is dat een oudere werknemer niet alleen inhoudelijke kennis en ervaring meeneemt. Ook van communicatie, het nakomen van afspraken en het nemen van verantwoordelijkheden hebben 65-plussers vaak meer kaas gegeten.
    5. 65-plussers maken jouw team diverser en inclusiever
      Sociaal en inclusief ondernemen: een doelstelling van vele werkgevers. Het in dienst nemen van 65-plussers kan bijdragen aan het bereiken van deze doelstelling. Je team wordt door de toevoeging van een oudere werknemer diverser en inclusiever. Win-win!

 

Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd

Sinds januari 2016 is het voor werkgevers gemakkelijker geworden om oudere werknemers in dienst te nemen. In de ‘Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd’ wordt een aantal belemmeringen weggenomen die werkgevers voorheen weerhield om oudere werknemers in dienst te nemen. De belangrijkste wijziging is dat de termijn voor doorbetaling bij ziekte aanzienlijk is ingekort, van 2 jaar naar 13 weken. Dit verlaagt het risico van het in dienst nemen van een 65-plusser behoorlijk. Meer informatie vind je op de website van AWVN.

 

Subsidies en regelingen voor 65-plussers in dienst nemen

Bij het aannemen van een 65-plusser kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie of financieel voordeel. De belangrijkste regeling voor oudere werknemers op dit moment is het loonkostenvoordeel (LKV). Dit is een uitkering voor werkgevers die ouderen met een uitkering aannemen. Het loonkostenvoordeel is per 1 januari 2018 van kracht en vervangt de premiekortingen voor arbeidsbeperkte en oudere werknemers. Afhankelijk bij welke doelgroep de werknemer hoort, ontvang jij als werkgever een maximaal bedrag per jaar. Voor oudere werknemers bedraagt dit € 3,05 per verloond uur met een maximum van € 6.000 per jaar. Je kunt maximaal 3 jaar lang per werknemer loonkostenvoordeel ontvangen.

 

Contact met het WSP

Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op 

Top