Wederindiensttredingsvoorwaarde: wat zijn de regels?

Man, boek, schrijven

Het Nederlandse arbeidsrecht stelt dat je als werkgever een werknemer om bedrijfseconomische reden ontslaat, je vanaf dit moment gedurende een half jaar geen andere werknemers of zzp’ers mag aantrekken voor hetzelfde werk. Dit wordt ook wel de wederindiensttredingsvoorwaarde genoemd. Hoe zit dit precies? En wat zijn de regels? Wij leggen het je uit.

De wederindiensttredingsvoorwaarde

Op grond van de wederindiensttredingsvoorwaarde mag een werkgever na een bedrijfseconomisch ontslag gedurende 26 weken geen werknemers aannemen die het werk gaan doen van de werknemer die eerder ontslagen is. Maar wat als het werk onverwachts aantrekt en je binnen die periode toch weer nieuw personeel wil aantrekken? De wederindiensttredingsvoorwaarde stelt dat de werkgever dan eerst de ontslagen werknemer moet benaderen om hem of haar het aanbod te doen om weer in dienst te komen.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen

De gedachte achter deze voorwaarde is dat een werknemer alleen om bedrijfseconomische redenen ontslagen mag worden als zijn functie structureel vervalt. Als een bedrijf binnen 26 weken weer een werknemer nodig heeft voor dezelfde functie, dan moet de werkgever eerst de ontslagen werknemer(s) in de gelegenheid stellen om weer in dienst te komen. Het gaat dan om een functie waar sprake is van (ongeveer) dezelfde werkzaamheden. Ook als de functie een andere benaming heeft gekregen of niet meer exact gelijk is, geldt de wederindiensttredingsvoorwaarde.

Wanneer is de wederindiensttredingsvoorwaarde aan de orde?

De wederindiensttredingsvoorwaarde is aan de orde als de arbeidsovereenkomst door de werkgever (met of zonder toestemming van UWV) is opgezegd of door de kantonrechter is ontbonden. Het ontslag moet hebben plaatsgevonden om bedrijfseconomische redenen. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden geldt de voorwaarde dus niet. Ook na het aflopen van een tijdelijke arbeidsovereenkomst geldt de wederindiensttredingsvoorwaarde niet. Let op: de voorwaarde staat in de wet en hoeft dus niet in de arbeidsovereenkomst of een cao te zijn afgesproken!

Arbeidsvoorwaarden

Je hoeft de oude werknemer overigens niet onder dezelfde voorwaarden in dienst te nemen. Het gaat om de ‘op dat moment gebruikelijke voorwaarden’. Dat kunnen dus minder gunstige arbeidsvoorwaarden zijn dan oorspronkelijk het geval was. Soms kan dat betekenen dat de werknemer genoegen moet nemen met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een lager salaris, mits deze voorwaarden gebruikelijk zijn op dat moment.

Wederindiensttredingsvoorwaarde geschonden?

Als een voormalig werknemer heeft vernomen dat zijn oude functie door iemand anders wordt uitgevoerd, moet hij of zij zelf actie ondernemen. De voormalig werknemer kan een verzoek tot vernietiging van de opzegging indienen bij de rechter. Hij heeft hier twee maanden de tijd voor vanaf het tijdstip waarop hij op de hoogte is (of had moeten zijn) van de situatie, maar uiterlijk twee maanden na de dag dat de termijn van 26 weken is verstreken. Is de termijn verlopen, dan is het verzoek van de werknemer in principe kansloos.

Beslist de rechter dat de werkgever inderdaad de wederindiensttredingsvoorwaarde heeft geschonden? Dan wordt de opzegging vernietigd. Mogelijk moet de werkgever dan het achterstallig loon betalen of een billijke vergoeding betalen. Verder bestaat de mogelijkheid ook dat je de werknemer weer in dienst moet nemen. In de praktijk zal dit niet zo snel gebeuren, omdat dit vaak van beide kanten niet meer wenselijk is.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over de wederindiensttredingsvoorwaarden? Of twijfel je over een mogelijke schending van de voorwaarde? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top