WSPNOB

Succesverhalen

Taalwerkstages als oplossing voor een personeelstekort

Net als voor zoveel bedrijven in de bouwsector, kampt Geelen Beton met het tekort aan goede vakmensen. Daniëlle: “Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, zijn de taalwerkstages ook een kans voor ons. Je kunt aan dit traject echt goede, trouwe werknemers overhouden.”

Geelen Beton Wanssum |

Succesfactoren

  • De taal en het land leer je beter kennen op de werkvloer.
  • Taal is bij uitstek het fundament voor een geslaagde integratie in Nederland
  • Taalwerkstages helpen de vergunninghouder om de taal te leren, om te wennen aan het Nederlandse (bedrijfs-)leven, om weer aan de slag te gaan en om zichzelf weer te zien als waardevol mens
  • Persoonlijke begeleiding tijdens de taalwerkstage

 

Het project ‘Werk en Vergunninghouders’ van de Gemeente Boxmeer boekt flinke successen. De taalwerkstages die in dit project bij bedrijven worden aangeboden, geven de vergunninghouder een opstapje in onze maatschappij. Geelen Beton in Wanssum is één van de bedrijven die dit project ondersteunt. 7 vergunninghouders konden bij het bedrijf een taalwerkstage doen en twee van hen hebben inmiddels een contract gekregen. Geelen Beton P&O Functionaris Daniëlle Voermans: “Zij verdienen een nieuwe kans en wij kunnen, met de krapte op de arbeidsmarkt, wel wat extra personeel gebruiken.”

Hatsikidee!

Ongeveer een jaar geleden is de Gemeente Boxmeer begonnen met het project ‘Werk en Vergunninghouders’ om asielzoekers met een verblijfsvergunning, via een taalwerkstage, aan het werk te krijgen. En met succes, want inmiddels zijn er ongeveer 60 vergunninghouders aan het werk bij 45 deelnemende bedrijven. Silvia Giesberts en Mariëtte Smeitink, beiden werkzaam bij de Gemeente Boxmeer hopen dat andere gemeenten zullen volgen. Silvia: “De vergunninghouders willen de taal en het land graag beter leren kennen en dat gebeurt misschien wel het best op de werkvloer. Want waar anders leren ze de betekenis van woorden als ‘hatsikidee’ en ‘tjonge jonge’? Een betere opstap in onze maatschappij is er niet.”

Waardevol mens

Ze laten alles achter om hier te komen en hebben veel meegemaakt. Ze kennen de Nederlandse taal en cultuur niet en de maatschappij werkt hier totaal anders. De taalwerkstages helpen de vergunninghouder op verschillende vlakken: om de taal te leren, om te wennen aan het Nederlandse (bedrijfs-)leven, om weer aan de slag te gaan en om zichzelf weer te zien als waardevol mens. Daniëlle (Geelen Beton) vindt het een geslaagde missie, die taalwerkstages. “Je kunt deze mensen echt helpen, want dit is hun kans om een nieuw leven op te bouwen. Zij zijn je ook echt dankbaar.”

Goede begeleiding

Het begeleiden van de vergunninghouder is één van de belangrijkste aspecten om de taalwerkstage te laten slagen. Silvia: “We kijken eerst naar wat de vergunninghouder wil en wat zijn of haar achtergrond is. Eén van onze stagiairs had voor de oorlog een telefoonwinkel in Syrië en bleek technisch heel bekwaam. Maar het is qua opleidingsniveau en ervaring soms moeilijk inschatten. Daarom is die persoonlijke begeleiding tijdens de taalwerkstage zo belangrijk.”

Bij Geelen Beton was het zoeken naar begeleiders geen enkel probleem. Daniëlle: “Voordat de vergunninghouders begonnen aan hun stages, heeft de directeur een toespraak gehouden over het initiatief. Het werd met open armen ontvangen en er waren meteen gegadigden voor het begeleidingsproces. We doen dit echt samen.”

Ook sociaal ondernemen?

Wilt u ook gebruikmaken van de dienstverlening van het WSP Noordoost-Brabant? Wij helpen u graag om óók aan de slag te gaan met sociaal ondernemen. Stuur een mail naar info@wspnob.nl of bel meteen 085-1304062. Onze accountmanagers staan voor u klaar.

Neem contact op >

Onze accountmanagers

Marten Hubregtse

m.hubregtse@oss.nl

06-46866699

Marlon Derks van de Ven

marlon.derks@uwv.nl

06-46810235

Jacqueline Musters

jmusters@wsd-groep.nl

0411-650111

Dimphy van der Zanden

dimphy.vanderzanden@cgm.nl

06-57146749

Marcel van Ras

mras@ibn.nl

06-18308425

Corina Kersten

ckersten@ibn.nl

06-18308423

Marcel van Drunen

mdrunen@ibn.nl

06-18308711

Yvonne van Laarhoven

y.van.laarhoven@vught.nl

06-51594176

Annelies Heijboer-Los

a.los@s-hertogenbosch.nl

06-11924750

Caroline Schemering Reelfs

c.schemering@s-hertogenbosch.nl

06-53842258

Evelijne van den Langenberg

evelijne.lanenberg@uwv.nl

06-29359053

Gerrit Timmerman

gtimmerman@ibn.nl

06-18308528

Esther van den Boomen

esther.vandenboomen@uwv.nl

06-21142045

Jeroen van der Harst

jeroen.vanderharst@uwv.nl

06-11584532

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens per vier weken nieuws over subsidieregelingen, tips, en best-practises voor werkgevers in Noordoost-Brabant.