WSPNOB

Succesverhalen

Hutten denkt inclusief

Gastvrijheidsdienstverlener Hutten wil nóg inclusiever worden. Iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt is welkom. Ook ex-gedetineerden. Hr-manager Jos van Delft: “Want om de 10% inclusiviteit te halen die wij beogen, is het cruciaal om breder te kijken dan naar Wajongers alleen.”

Hutten Veghel | https://www.hutten.eu

Succesfactoren

  • Geloven in een samenleving waarin ook kwetsbare groepen meedraaien.
  •  Verantwoordelijkheid nemen.
  •  Niet alleen kiezen voor de gemakkelijke weg (met subsidie voor Wajongers).

‘IK KAN GEBARENTAAL, wat is jouw superpower?’ staat met grote letters geschreven op de muur van de huisbakkerij van Hutten in Veghel. Een deegroller die eronder is geschilderd onderstreept deze woorden. Op de achtergrond zijn ‘samenwerkers’ bezig versgebakken broodjes uit de oven te halen. De bakkerij wordt bemand door doven en slechthorenden. Het is slechts één manier waarop cateringreus Hutten vorm geeft aan een inclusieve organisatie. Bij Hutten werken momenteel 1.600 mensen van wie er 90 volgens de wettelijke kaders een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Iedereen welkom

Bakkerij Hutten is van oorsprong een familiebedrijf dat werd opgericht in 1929 en in de jaren negentig door kleinzoon Bob Hutten is ontwikkeld tot ‘gastvrijheidsdienstverlener’. Het bedrijf straalt plezier en enthousiasme uit. Vanaf de vrolijke muziek die de bezoeker toeschalt op de parkeerplaats tot de kleurrijke ruimte die werknemers kunnen gebruiken voor ‘inspiratie’. Het moet een feest zijn hier te werken. En op dat feest is iedereen welkom, want Hutten gelooft in een samenleving waarin ook kwetsbare groepen meedraaien. Om dat geloof meer handen en voeten te geven is sinds een aantal maanden Jos van Delft aangesteld. Zijn start als adviseur Inclusiviteit is mede mogelijk gemaakt door onder-steuning van Start Foundation, een onafhankelijk maatschappelijk investeerder die investeert in inclusieve projecten.

Kopjes en kontjes

Op het gebied van inclusiviteit had Hutten al een naam. Aan het begin van 2016 heeft het bedrijf namelijk De Verspillingsfabriek opgezet. Een plek waar van reststromen – kopjes en kontjes van tomaten, doorgedraaide uien en wortels – soepen en sauzen worden gemaakt. In De Verspillingsfabriek werken mensen uit het doelgroepregister. Start Foundation kwam met Hutten in gesprek, op zoek naar bedrijven die wilden groeien in hun inclusieve aanpak en daarbij hulp nodig hadden. Adviseur Doesje Fransen van Start Foundation: “We hebben onderzocht in welke mate werkgevers worden beïnvloed door de handicap of het belaste verleden van een sollicitant. Conclusie: mensen met een fysieke of chronische aandoening worden eerder geaccepteerd dan ex-criminelen of ex-verslaafden, die niet tot moeilijk worden geaccepteerd. Deze mensen komen daardoor niet makkelijk uit de uitkeringssituatie. Als dat wél lukt, levert het de maatschappij veel op. Wij denken daarom dat bedrijven verder zouden moeten kijken dan de Participatiewet lang is. Daar ondersteunen wij ze bij.”

Een kwestie van beschaving

Het is de opdracht van Jos van Delft om Huttens inclusiviteit van ruim 5% ‘medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt’ te verdubbelen naar 10%. Door zijn ervaring met re-integratie heeft Van Delft een groot netwerk in de regio en een neus voor mogelijkheden. Hij vertelt over een kokkin van 60, die nog met veel plezier in de ketels stond te roeren, maar die aangaf dat ze het zware tilwerk in de keuken niet meer aankon. “We hebben toen een Wajonger gevonden die dit tilwerk vier uur per dag van haar overneemt, zodat zij kan blijven werken. Het is een kwestie van beschaving en goeie wil om er met elkaar uit te komen.” Van Delft denkt dat het bij het halen van die 10% cruciaal is dat er breder wordt gekeken dan naar Wajongers alleen. “In principe is het vervullen van die 5% inclusiviteit met Wajongers een vrij makkelijke opdracht, want er is veel subsidie.” Wat hem betreft zijn ook mensen met een strafblad welkom bij Hutten. Maar er is nog niemand aangesteld met een detentieverleden. Van Delft: “We zoeken nog naar de juiste vorm. Er zitten nadelen aan. Stel dat we een productielijn opzetten. Kunnen we dan daarmee bijvoorbeeld een project cateren voor een evenement als de Eurotop? Om zo’n project te krijgen, moet je via antecedentenonderzoek aantonen dat de werknemers een ‘schoon’ verleden hebben. Dat is voor ons een overweging. Maar misschien vinden we daar een oplossing voor, bijvoorbeeld via In-Made, daar lopen supergave projecten met diensten en producten van penitentiaire productiebedrijven.”

Ambassadeursfunctie

Ook voor asielzoekers en statushouders moeten we als samenleving meer verantwoordelijkheid nemen, meent Van Delft. En ook dat moet vorm krijgen bij Hutten. “We hebben een vrij grote ruimte in De Verspillingsfabriek over. Daar willen we projecten opzetten waar we bijvoorbeeld werkervaringsplaatsen koppelen aan een opleiding taal- en basisvaardigheden voor houders van een vluchtelingenstatus. Als we mensen alleen maar op hun economische waarde selecteren, dan komen we er niet.” Naast het aansturen van het eigen inclusieve beleid gelooft Van Delft ook in de ambassadeursfunctie die Hutten kan hebben, juist omdat het bedrijf bij zo veel andere bedrijven over de vloer komt. “Meestal gaat het met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt op de werkplek erg goed. Omdat we representatieve taken vervullen, in kantines bijvoorbeeld, zien andere bedrijven waar wij voor staan. Dat kan betekenen dat je de opdrachtgever inspireert om meer aan inclusiviteit te doen. Zeker als je uitlegt wat wel werkt en wat niet. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een collega met een leerachterstand, die erg charmant en representatief is. Zij is in haar element met koffie serveren en de bedrijven waar ze komt zijn blij met haar. Dat opent hun ogen voor de mogelijkheden. Je kunt alle kennis voor jezelf houden, maar wij willen ook een voorbeeld zijn en anderen inspireren.”

WSP helpt Hutten

Hutten doet al jaren zaken met het Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant, een samenwerkingsverband van UWV, gemeenten en SW-bedrijven. Het WSP helpt graag mee om de inclusiviteit bij Hutten te verdubbelen naar 10%. Jeroen van der Harst, accountmanager bij het WSP (namens het UWV): “Zo kan Hutten uit ons kandidatenbestand van de hele regio putten bij de invulling van vacatures. Hutten staat ook open voor jobcarving, het aanpassen van de functie aan de mogelijkheden van de kandidaat. Zo wordt de kans op een match groter.” UWV ontwikkelt momenteel de tool ‘Kandidatenverkenner banenafspraak’ voor werkgevers en intermediairs die een kandidaat uit de doelgroep banenafspraak zoeken. Deze tool toont geanonimiseerde profielen van kandidaten die voldoen aan het zoekprofiel. Hutten heeft al kennisgemaakt met de kandidatenverkenner in een regionale testomgeving. Van der Harst: “De eerste reacties zijn positief. Zowel bij Jos van Delft als het WSPNOB.”

Meer weten over begeleiding naar werk?

Wilt u meer informatie over werken met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt? Neem contact met ons op. We vertellen u graag meer.

 

Bron: dit verhaal verscheen eerder in het magazine van UWV, editie oktober 2016. Auteur: Hanny Roskamp. Fotografie: Martin Waalboer. De tekst is met instemming van UWV en Hutten overgenomen.

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens per vier weken nieuws over subsidieregelingen, tips, en best-practises voor werkgevers in Noordoost-Brabant.