STAP-budget

STAP-budget

Wil jij de loopbaanontwikkeling van jouw medewerkers stimuleren? Of twijfel je over het laten omscholen van medewerkers? Dan kun je aanspraak maken op een subsidie: het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Met dit budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Hieronder vind je alle info over het STAP-budget.

 

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een persoonlijk ontwikkelbudget voor werkenden en niet-werkenden voor scholing of persoonlijke ontwikkeling. Dit ontwikkelbudget zorgt ervoor dat je werknemers hun kansen vergroten op de arbeidsmarkt en blijven werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dit versterkt de positie om of te blijven werken bij een huidige werkgever of om op zoek te gaan naar een (nieuwe) baan. Per 1 maart 2022 wordt de subsidieregeling STAP-budget ingevoerd. Benieuwd of je in aanmerking komt?

Neem contact met ons op!

 

Waarom het STAP-budget?

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt volgen elkaar in snel tempo op, waarbij banen verdwijnen of juist ontstaan. Dit heeft onder andere te maken met digitalisering en globalisering. Ook is de coronacrisis natuurlijk van invloed geweest op onze arbeidsmarkt. Juist daarom is jezelf blijven ontwikkelen van belang om goed te kunnen functioneren op deze nieuwe arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door je werknemers bij of om te scholen. Het zorgt ervoor dat je ze niet hoeft te ontslaan en nieuw personeel hoeft te werven. Volgens het kabinet maken werknemers en werkgevers nog te weinig gebruik van de mogelijkheden om zich om te laten scholen. De overheid wil dat deze mensen met het STAP-budget sneller kiezen voor een opleiding of cursus. Vandaar de introductie van dit persoonlijke ontwikkelbudget.

 

Hoe werkt het STAP-budget?

Het kabinet vervangt de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelasting voor het STAP-budget. Tot 1 januari 2022 is het mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Met het STAP-budget kunnen 100.000 tot 200.000 mensen per jaar aanspraak maken op de subsidie. Het gaat om een bedrag van maximaal € 1.000 euro voor scholing en ontwikkeling.

 

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt een register (scholingsregister) bij met alle opleidingen waarvoor mensen het STAP-budget kunnen aanvragen. Let op: STAP-budget aanvragen kan alleen als de scholingsactiviteiten in het scholingsregister staan. Als jouw werknemers een opleiding of cursus willen volgen, kunnen ze eenvoudig via dit platform het brede scala aan opleidingen bekijken én zich aanmelden.

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden bij UWV het STAP-budget aanvragen. Dit is per persoon één keer per jaar mogelijk. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag direct betaald aan de opleider: jij als werkgever dus. Dit is een toegankelijk proces waarbij je als werkgever niet veel hoeft te regelen.

Neem contact met ons op!


Top