STAP-budget stopt, SLIM-regeling biedt tijdelijke oplossing

Per 1 januari 2024 stopt het STAP-budget. De subsidie gaf werknemers de kans om in hun ontwikkeling te investeren. Voor hen is er gelukkig een andere oplossing. Gelukkig is er een oplossing zodat jouw werknemers zich verder kunnen ontwikkelen.

 

De SLIM-regeling in het kort

Het kabinet heeft besloten om de afschaffing van het STAP-budget tijdelijk te compenseren door het budget van de SLIM-regeling te verhogen. Dit is een regeling voor werkgevers en werknemers in het mkb. In het mkb is het namelijk niet altijd vanzelfsprekend dat er iets geregeld is om werknemers te laten investering in hun ontwikkeling. De overheid helpt deze bedrijven daarom met een subsidieregeling speciaal voor het mkb: de SLIM-regeling, zodat leren en ontwikkelen ook in het mkb normaler wordt. Het extra budget – voortkomend uit het resterende STAP-budget – ondersteunt individuele scholing van 2024 tot en met 2027.

 

In aanmerking komen voor de SLIM-regeling

Drie doelgroepen komen in aanmerking voor de SLIM-regeling: mkb-ondernemingen, samenwerkingsverbanden in het mkb en grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie. In de SLIM-regeling zijn vier activiteiten genoemd waarvoor je als werkgever een subsidie kunt aanvragen:

 

1. Doorlichting van de onderneming

Als werkgever kan je een externe adviseur inschakelen om je bedrijf door te laten lichten en een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan te maken, waar je bedrijf vervolgens direct mee aan de slag kan.

 

2. Loopbaan- en ontwikkeladviezen

Welke wensen, ambities en mogelijkheden hebben je medewerkers? Hoe verhoudt dit zich tot de arbeidsmarkt? Om op deze vragen een antwoord te krijgen, kan je als werkgever een subsidie ontvangen om loopbaan- of ontwikkeladviezen te verkrijgen voor de medewerkers in je organisatie.

 

3. Methodiek voor leren & ontwikkelen

Je kunt een subsidie aanvragen om je te laten ondersteunen of begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode die jouw werknemers stimuleert om te leren en ontwikkelen. Denk aan een bedrijfsschool, leerrijke werkomgeving of een systeem voor periodieke ontwikkelgesprekken.

 

4. Praktijkleerplaats in de derde leerweg

Bied je een praktijkleerplaats in je bedrijf voor het behalen van een mbo-diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring in de derde leerweg? Dan kun je als werkgever subsidie aanvragen.

 

Aanvragen van de SLIM-regeling

De aanvraag van de SLIM-regeling verloopt via verschillende tijdvakken. Op dit moment zijn de tijdvakken voor 2024 nog niet bekend. Houd deze pagina de gaten om op de hoogte te blijven.

 

Twijfel je nog? Ga langs bij een Leerwerkloket

Twijfel je nog over welke vorm van scholing jouw bedrijf voordeel biedt? Het Leerwerkloket is jouw gids! Dit loket in Noordoost-Brabant is het onafhankelijke samenwerkingsverband tussen gemeenten, ROC’s en het UWV. Ze helpen jou én je werknemers de juiste weg te vinden naar de gewenste ontwikkeling. Doe er je voordeel mee!

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

 

 

Top