Start van de ramadan: 10 tips om rekening te houden met je werknemers

Vandaag start de ramadan. Voor moslims het begin van een maand vasten, met aan het einde het welbekende Suikerfeest. Het werkende leven gaat intussen gewoon door. Hoe houd je zoveel mogelijk rekening met werknemers die meedoen aan de ramadan? In deze blog geven we je tien tips.

 

De ramadan: ook in jouw organisatie

Tijdens de ramadan vasten moslims één maand lang. Van zonsopgang tot zonsondergang mag je niets eten en drinken. Ook roken en seks is niet toegestaan. De maand staat symbool voor bewustwording, zelfontplooiing en zelfbeheersing. Het is een tijd van reflectie en bezinning. Hoeveel moslims meedoen aan de ramadan is lastig te zeggen. Ongeveer 5 procent van alle Nederlanders boven de 15 jaar noemt zich moslim. De ramadan is voor hen één van de belangrijkste periodes in het jaar. De kans dat werknemers in jouw organisatie meedoen aan de ramadan is dus groot.

 

Impact voor de werknemer

Iedere moslim geeft een andere invulling aan de ramadan. Maar hoe je het went of keert: meedoen met de ramadan heeft impact. Oók op het werkende leven. Je eet- en slaapritme verandert, met kortere nachten en honger en dorst overdag als gevolg. Veel moslims ervaren meer vermoeidheid en minder concentratie op de werkvloer. Bij zwaar lichamelijk werk kan dit resulteren in duizeligheid en zelfs onveilige situaties. Naast de mogelijke fysieke effecten, verandert de dagbesteding van iemand tijdens de ramadan. Zo is vijf keer per dag bidden een verplicht onderdeel. Ook is de bedoeling om tijdens de maand heel de Koran te lezen. De avonden worden vaak benut om samen te dineren met familie.

 

Tips om rekening te houden met vastende medewerkers

Zoals een goede werkgever betaamt ben jij vast benieuwd hoe je zoveel mogelijk rekening kunt houden met vastende medewerkers. We geven je tien tips.

  • Tip 1: De ramadan is voor elke moslim anders. Vraag je medewerkers hoe je hen zo goed mogelijk kan ondersteunen. Wat vinden ze prettig, en wat niet.
  • Tip 2: Het aanpassen van werktijden – als de functie dat toelaat – is het overwegen waard. Sommige medewerkers beginnen liever wat eerder in de ochtend, anderen vinden het prettig om een extra nachtdienst te draaien. Zeker als ze daarbij iets kunnen eten. Denk ook aan opties als een extra pauze.
  • Tip 3: De lunchpauze is voor velen het zwaarste moment van de werkdag. Ga na welke alternatieven jij kan bieden. Je kunt medewerkers de keuze geven om hun halfuur pauze op een ander moment in te zetten.
  • Tip 4: Breng in kaart welke medewerkers meedoen aan de ramadan. Juist in deze maand is het raadzaam om vaker dan normaal te vragen hoe iemand zich voelt en wat hij of zij nodig heeft om het werk goed te kunnen uitvoeren.
  • Tip 5: Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden. Vraag een bedrijfsarts om de mogelijke gezondheidsrisico’s in kaart te brengen. Loopt iemand een groter risico op werk door het vasten? Stimuleer diegene dan om langs te gaan bij de bedrijfsarts en samen te kijken naar oplossingen.
  • Tip 6: Mogelijk kun je medewerkers met zwaar lichamelijk werk tijdelijk lichtere taken geven. Betrek ook de rest van het team om de taken onderling te verdelen.
  • Tip 7: Stel een stilte- of gebedsruimte ter beschikking. Mensen gebruiken die om te bidden, maar ook om zich even terug te trekken. Een kleine ruimte volstaat. Heb je geen gebedsruimte? Geef de medewerkers dan de mogelijkheid om naar een moskee in de buurt te gaan.
  • Tip 8: Er is een speciale website waarop de gebedstijden staan. Deze verschillen per dag. Je erin verdiepen levert waardering op!
  • Tip 9: Op de laatste dag van de vastenmaand is Eid-ul Fitr, beter bekend als het Suikerfeest. Een belangrijke dag voor veel moslims. Houd er rekening mee dat sommige medewerkers dan vrij vragen. Goed om te weten: het opnemen van een vrije dag in verband met een religieuze feestdag mag niet geweigerd worden door de werkgever.
  • Tip 10: In steeds meer organisaties doen niet-moslims uit solidariteit en nieuwsgierigheid een dag mee met vasten. Iets voor jou en je team?

 

Houd jij rekening met medewerkers die meedoen met de ramadan? ­Goed bezig! Bij het WSP stimuleren we inclusief werkgeverschap. Wil je hier meer over weten? Onze adviseurs helpen je graag. Neem direct contact op.

 

Contact met het WSP

Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op 

Top