Proefplaatsing

Wil je een werknemer een kans geven, maar wil je eerst even kijken of de baan en de kandidaat goed bij elkaar passen? Misschien biedt een proefplaatsing uitkomst. Hieronder leggen we je alles uit over een proefplaatsing.

 

Wat is een proefplaatsing?

Bij een proefplaatsing werkt een werknemer een aantal maanden bij een werkgever met behoud van uitkering. Gedurende deze periode hoeft een werkgever nog geen salaris te betalen, zodat er tijdens de proefplaatsing nog geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is een ideaal middel om te onderzoeken of de baan en kandidaat goed bij elkaar passen, en of de kandidaat werkelijk geschikt is. Benieuwd of je in aanmerking komt?

Neem contact met ons op!

 

Voorwaarden voor een proefplaatsing

Er zijn een aantal voorwaarden van toepassing bij een proefplaatsing:

  • De werknemer heeft een WAO-, WIA-, WAZ-, Wajong-, Ziektewet-, WW-, bijstandsuitkering, IOAZ- of IAOW-uitkering.
  • De werknemer heeft niet eerder voor je gewerkt.
  • De werkgever moet vooraf schriftelijk verklaren, dat hij de intentie heeft om de werknemer na de proefplaatsing in dienst te nemen voor een periode van minimaal zes maanden.
  • Een proefplaatsing wordt voor een werknemer zonder arbeidsbeperking uitsluitend ingezet als er bij de werkgever nog twijfels zijn over de geschiktheid van de kandidaat en de werkgever dit kan motiveren.
  • Een proefplaatsing wordt voor een werknemer met een arbeidsbeperking ingezet om via de wettelijke loonwaardemeting inzicht te krijgen in de verdiencapaciteit.

Afhankelijk van welke uitkering de werknemer precies heeft, beoordeelt UWV of de gemeente of een proefplaatsing passend is. Er is dus voorafgaand altijd toestemming nodig van UWV of de gemeente-consulent!

 

De proefplaatsing is een succes! En nu?

Fijn! De werknemer en de baan zijn een goede match. Je besluit om de werknemer in dienst te nemen bij jouw bedrijf. In dit geval mag je niet opnieuw een proeftijd afspreken: de proefplaatsing wordt beschouwd als vervanging van de wettelijke proeftijd. De proefplaatsing telt daarentegen niet mee voor de ketenregeling van arbeidsovereenkomsten. Dit betekent dat je een werknemer binnen 24 maanden drie keer een tijdelijk contract aan mag bieden. Het vierde contract wordt automatisch een contract voor onbepaalde tijd.

 

Wat als de proefplaatsing niet bevalt?

Tijdens de proefplaatsing krijgt een werknemer de kans om kennis en ervaring op te doen en kan de werkgever definitief besluiten of hij deze werknemer in dienst wil nemen. Als de proefplaatsing niet bevalt, is er geen nood aan de man: de werknemer behoudt dan zijn uitkering.

 

Meer informatie

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een proefplaatsing? Meer informatie vind je op de website van UWV of op deze website voor gemeenten. Je kunt ook direct contact met ons op nemen. Onze accountmanagers vertellen je er graag alles over en voorzien je van advies op maat.

Neem contact met ons op!


Top