De Harde Leerschool helpt langdurig werklozen succesvol aan het werk

Je leven daadwerkelijk veranderen, dat valt niet mee. Vooral als je weinig mogelijkheden voor jezelf ziet en je weinig vertrouwen in jezelf hebt. Deelname aan ‘De Harde Leerschool’ brengt daar verandering in. Bij dit leerwerktraject van het WSP Leerwerkpunt worden deelnemers in 12 weken werkfit gemaakt door middel van een sportief programma.

 

Effectief programma

Het programma De Harde Leerschool kent een Engelse achtergrond, genaamd ‘School of Hard Knocks’, waarin deelnemers weer werkfit worden door zich klaar te stomen voor een rugybwedstrijd. Want daarin zijn discipline, samenwerking, leefstijl en mentale kracht benodigd. Het is inmiddels bewezen dat De Harde Leerschool werkt. Gemiddeld heeft 80 procent van de deelnemers weer succes op de arbeidsmarkt en vindt een baan. Ria Swinkels, vanuit het WSP Leerwerkpunt aangehaakt bij het initiatief: “We hebben het principe in onze regio geïntroduceerd na een zoektocht naar iets nieuws om mensen weer aan het werk te helpen. Al snel gingen we van start met de eerste 12 deelnemers. Het eerste resultaat is dat de helft hiervan succesvol aan het werk is.”

Een initiatief voor zoutzakken

Het strenge trainingsprogramma is hard, bikkelhard. De vereiste discipline en inzet wordt deelnemers aangeleerd. Precies dat is wat deze mensen nodig hebben om weer grip op hun leven te krijgen. Daarom is De Harde Leerschool opgezet: een programma van 12 weken, waarbij deelnemers sportief worden geschoold. Hier ontwikkelen ze zich in wilskracht en teamgeest, dankzij een uitdagende sport: rugby. Ook Tommy Brouwers, een man van 37 uit Grave, deed mee aan De Harde Leerschool. Voorheen lag hij elke dag op de bank met chips en frisdrank. Toch wist hij zijn leven te veranderen, door zijn deelname: “Ik ben al 6 kilo afgevallen, het is toch een kwestie van mindset. In deze weken heb ik weer grip op mijn leven gekregen.” De deelnemers worden op de proef gesteld, ook gaan ze op bivak tijdens het programma. Ze leren met en van elkaar, om te gaan met moeilijke situaties.

Terug in het arbeidsproces

Ter afsluiting van het trainingsprogramma was er een banenmarkt voor de deelnemers. De ‘grande finale’, zullen we maar zeggen. Het draait tenslotte allemaal om het terugkomen in het arbeidsproces voor de deelnemers. Zodat ze hun leven weer op de rit krijgen. Weer zelf aan het roer staan. Daarom bezoeken de werkgevers de trainingslocatie voor de banenmarkt, een plek waar de deelnemers zich sterk voelen in deze inmiddels bekende omgeving. De reactie van de werkgevers, omschrijft Ria: “We horen alleen maar positieve geluiden. Werkgevers vinden het een mooi initiatief en komen ook graag kennismaken met de deelnemers. We hebben ook een compliment gekregen van de directeur van de Harde Leerschool over ons netwerk met werkgevers en de interesse die zij tonen. Dat doet ons ook goed om te horen.”

Trots meldt Ria de plannen voor dit jaar: “In september start de tweede groep in onze regio. Ook dan gaan we weer aan de slag met echte topsporters. We hebben dan ook een programma voor vrouwen, zodat ook zij met dit principe weer een plek op de arbeidsmarkt krijgen. Hierbij haken ook vrouwelijke topsporters aan. We kijken er enorm naar uit en hopen weer veel deelnemers te verzamelen.”

 

Wil je meer informatie over de Harde Leerschool of andere opleidingsmogelijkheden van het WSP? Neem contact op via de helpdesk

Top