WSPNOB

Kweekvijvers

Kweekvijvers zijn een project waarbij kandidaten al werkend een vak leren. Leren op de werkvloer, dus leren in de praktijk. Kandidaten die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld jongeren zonder diploma, vergunninghouders of langdurig werklozen. Heeft u werk op MBO 1 niveau en biedt u kandidaten die hiervoor opgeleid worden een leerwerkplek? Zij zijn dé oplossing voor uw personeelstekort.

Het WSP Noordoost-Brabant biedt kweekvijvers aan in de volgende branches:

 • logistiek
 • bouw
 • elektra
 • schilderen
 • schoonmaak
 • zorg
 • personenvervoer

Voordelen van kweekvijvers:

 • Gemotiveerd, leerbaar en gecertificeerd personeel

 • Meer stabiliteit in personeelsbestand

 • Proefperiode van 3 maanden om elkaar te leren kennen

 • Begeleiding door jobcoach

Tema Fine Foods is inmiddels overtuigd van de voordelen van Kweekvijvers. Lees hier meer over hun ervaring.

 

Stap 1: Voortraject

Voordat deelnemers bij uw bedrijf starten, hebben ze een voortraject doorlopen van drie maanden. In dit voortraject ontwikkelen ze verschillende competenties, zodat ze voorbereid zijn op het werk. Taal is een belangrijk onderdeel van het voortraject: de Nederlandse taal, maar ook de vaktaal en communicatie op de werkvloer. Daarnaast is er veel aandacht voor praktijkervaring en het behalen van branche erkende certificaten, zoals een heftruckcertificaat of VCA, RAS schoonmaak of taxipas. Dit voortraject zorgt voor een verhoogde kans op een goede match met uw bedrijf.

Stap 2: Matching

Tijdens de laatste weken van het voortraject matchen we de deelnemers met bedrijven. Bij welk werk en binnen welke bedrijfscultuur past een deelnemer het best?

Stap 3: Proefplaatsing

Het WSP Noordoost-Brabant stelt op basis van matching deelnemer(s) aan u voor. Met deze deelnemers houdt u een sollicitatiegesprek. Zit er een deelnemer bij waar u vertrouwen in heeft? Dan kunt u tijdens de proefplaatsing van drie maanden kijken of uw gevoel klopt. Een deelnemer ontplooit zich verder in deze periode. Tijdens deze proefperiode werkt de deelnemer met behoud van uitkering.

Stap 4: Start BBL traject

Na een succesvol verlopen proefplaatsing start de deelnemer met een BBL traject en krijgt hij of zij een jaarcontract van minimaal 28 en maximaal 32 uur per week bij uw bedrijf. Tijdens het dienstverband heeft u recht op één jaar leerwerksubsidie voor het BBL traject. De jobcoach van het WSP blijft u en de deelnemer in dit jaar begeleiden.

Stap 5: Diploma MBO 1 niveau

Als het BBL traject succesvol is doorlopen, ontvangt de deelnemer na een jaar zijn of haar diploma. En staat het u natuurlijk vrij om hem of haar een contract aan te bieden. Hiermee heeft u een gemotiveerde en goed ingewerkte medewerker in huis gehaald!

Begeleiding

Tijdens stap 2 tot en met 5 wordt de deelnemer begeleid door een praktijkbegeleider uit uw organisatie. Een jobcoach van het WSP Noordoost-Brabant bespreekt samen met u als werkgever en de praktijkbegeleider de voortgang van de werknemer. Deze jobcoach is er ook voor u als u vragen heeft. Alles gaat in samenspraak.

Interesse?

Bent u een erkend leerbedrijf? En heeft u een praktijkbegeleider in dienst met enkele jaren ervaring en minimaal hetzelfde opleidingsniveau als de deelnemer? Dan kunt u zich aanmelden voor de kweekvijvers. Dit kan bij de projectleider Ria Swinkels.

Heeft u nog vragen over de kweekvijvers? Bekijk dan de folder of neem contact op met Ria Swinkels.

Samenwerkingspartners

Het WSP Noordoost-Brabant werkt voor de Kweekvijvers samen met Werkvloer-INT-The Kwowledge, Bouwmensen/inframensen, IW, MVO Solutions-vanGerwen, ROC de Leijgraaf en Koning Willem 1 College.


 

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens per vier weken nieuws over subsidieregelingen, tips, en best-practises voor werkgevers in Noordoost-Brabant.