Abrupte lockdown: dit zijn de nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers

We zitten – wederom – in een harde lockdown. En deze lockdown had een abrupt karakter, waardoor ondernemers weinig kans hebben gehad om zich aan te passen aan de veranderde situatie. Vanochtend heeft het kabinet bekend gemaakt dat de steunmaatregelen voor ondernemers daarom worden verruimd. Het gaat onder meer om de loonsteun (NOW) en de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL).

 

NOW: maximum percentage omzetverlies verhoogd

Voor het aanvragen van NOW gold een maximum van 80% aan omzetverlies. Als je meer omzetverlies had, kreeg je niet meer loonsteun. Die grens wordt nu verhoogd naar 90 procent.

 

TVL: minder omzetverlies nodig

Om TVL te ontvangen, moesten ondernemers minimaal 30 procent omzetverlies hebben. Dat wordt voor het vierde kwartaal verlaagd naar 20 procent. Nu die drempel verlaagd wordt, komen naar verwachting meer bedrijven in aanmerking voor de steun. Ondernemers die minder dan 30 procent omzetverlies hebben kunnen pas steun krijgen als deze aanpassing is goedgekeurd door de Europese Commissie.

 

Geen voorraadvergoeding voor horeca en detailhandel

Slecht nieuws voor horeca en detailhandel: er komt geen voorraadvergoeding voor de horeca en detailhandel, zoals in de lockdown vorig jaar wel werd uitgekeerd. Het is volgens het kabinet niet uit te voeren, en het geld kan niet op tijd bij bedrijven zijn. Daarnaast kan de horeca nu sneller omschakelen naar afhaal, en kunnen winkels gebruikmaken van click en collect.

 

Zelfstandigen

De inkomenssteun voor zelfstandigen wordt niet verruimd. Wel krijgen zij langer de tijd om leningen terug te betalen. Zelfstandigen konden voor inkomenssteun al gebruik maken van een versoepelde bijstandsuitkering. Er wordt wel gekeken hoeveel de partner verdient, en of het bedrijf levensvatbaar is. Dat laatste werd in eerdere versies van steun voor zelfstandigen niet getoetst.

 

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het aanvragen van de steunmaatregelen? Of wil je advies over voor welke steunmaatregelen je in aanmerking komt? Neem gerust contact op met het WSP! Onze adviseurs staan voor je klaar.

Neem contact op

Top