Alles wat je als werkgever moet weten als je een Wajonger in dienst neemt

Denk je erover om medewerkers met een arbeidsbeperking aan te nemen? Een goed initiatief! Wellicht ben je op zoek naar meer diversiteit binnen de organisatie of gun je die ene persoon om mee te draaien in de maatschappij. Wat jouw reden ook is: heb je wel eens overwogen om een Wajonger in dienst te nemen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het aannemen van een Wajonger.

Wat is Wajong?

Om een compleet beeld te schetsen is het voor jou als werkgever handig om te weten wat Wajong precies inhoudt. Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheid jonggehandicapten. Dat is een wet speciaal bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar die minder makkelijk kunnen deelnemen aan het reguliere arbeidsproces. Jongeren die vanwege hun (chronische) ziekte of handicap nog nooit gewerkt hebben, kunnen aanspraak maken op een Wajong-uitkering. Deze uitkering bedraagt 75% van het minimumloon.

Wajongers, wie zijn dat?

Wajongers worden vaak onterecht over één kam geschoren. Met de juiste hulp en begeleiding zijn het uitstekende arbeidskrachten. Jonggehandicapten is een breed woord. De Wajong doelgroep is divers en bestaat uit jongeren met verschillende leeftijden en handicaps. Zo behoren jongeren met universitaire opleiding en autisme tot de doelgroep, maar bijvoorbeeld ook laagopgeleiden met leerproblemen of een lichamelijke beperking.

Wajonger in dienst nemen, wat betekent dat?

Overweeg je om een Wajonger in dienst te nemen? Dat gaat niet alleen de Wajonger en jou als werkgever aan. Je zult het hele bedrijf en jouw bedrijfsvoering hierin mee moeten nemen. Wij zetten op een rijtje waar je aan moet denken:

De juiste match: Zoals je ziet is de ene Wajonger de andere niet. Grote kans dat een Wajonger heel goed bij jouw bedrijf past. Of er een match is, hangt af van de persoon in kwestie en de functie die je beschikbaar stelt. Onze accountmanagers adviseren je hier graag over.
Draagvlak: Vergeet niet al jouw medewerkers mee te nemen in jouw keuze om een Wajonger aan te nemen. Zij moeten als collega goed voorbereid zijn wat het inhoudt om met een Wajonger samen te werken en hoe zij deze persoon het beste kunnen begeleiden.
Bedrijfsvoering: Kijk goed naar het functieprofiel waarvoor je de Wajonger vraagt. Is diegene in staat om alle werkzaamheden uit te voeren of is een aangepast takenpakket nodig?
Werkplek: Weet waar de Wajonger behoefte aan heeft en wat hij nodig heeft om zijn werk goed uit te kunnen oefenen. Dat hangt mede van de beperking af. Indien iemand doof of blind is, zijn andere aanpassingen benodigd dan wanneer iemand in een rolstoel zit.
Begeleiding: Zorg voor voldoende beschikbare tijd voor begeleiding. Een Wajonger kan meer tijd nodig hebben om ingewerkt te worden. Houd rekening met extra tijd en geduld, ook als diegene eenmaal aan het werk is.
Benadering: Belangrijk is om een jonggehandicapte hetzelfde als andere werknemers te behandelen. Vertel duidelijk wat van diegene verwacht wordt en hoe diegene functioneert, maar houd wel rekening met zijn of haar specifieke beperkingen.

Subsidies en regelingen voor Wajongers op een rij

Wanneer je een Wajonger in dienst neemt, kun je op verschillende manieren ondersteuning krijgen. De Rijksoverheid, het UWV, WerkgeversServicepunt en andere organisaties staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Onderstaand vind je alle subsidies en regelingen op een rijtje:

  • Als werkgever kun je loondispensatie aanvragen, indien de werknemer minder werkzaamheden kan uitvoeren dan collega’s met hetzelfde werk. Hierdoor betaal je slechts een deel van het salaris van de jonggehandicapte.
  • Je hebt recht op het lage-inkomensvoordeel (LIV): een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers die werknemers in dienst hebben met een laag loon. Hierdoor dalen de loonkosten voor de werkgever.
  • Als werkgever heb je recht op loonkostenvoordeel (LKV). LKV is een tegemoetkoming voor werkgevers die 1 of meer werknemers in dienst nemen uit doelgroepen die vaak lastig aan het werk komen.
  • Tijdens een proefplaatsing komt de Wajonger een aantal maanden bij je proefwerken met behoud van zijn of haar uitkering. Zo kun je kijken of het een match is, zonder verplichtingen van beide kanten.
  • Wordt jouw werknemer ziek? Dankzij de no-riskpolis krijg je als werkgever de kosten gecompenseerd door een Ziektewet-uitkering
  • Je komt in aanmerking voor een werkplekvergoeding wanneer je de werkplek aan moet passen voor de komst van de Wajonger. Bijvoorbeeld een brede deuropening, aangepast toilet of traplift.
  • Een jobcoach kan zowel jou als de Wajonger begeleiding bieden tijdens het voortraject, tijdens het inwerkproces en eenmaal op de werkvloer.

Oude Wajong 2010 en nieuwe Wajong 2015

Let op: er is in de doelgroep een onderscheid tussen de oude Wajong 2010 (instroom voor 2015) en nieuwe Wajong 2015 (instroom na 2015). Jonggehandicapten die tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 Wajong hebben gekregen zitten in de Wajong 2010. De Wajong 2010 helpt hen bij het vinden en houden van werk. Bij de nieuwe Wajong (2015), ligt dit anders. Wajongers die in of na 2015 instromen kunnen door een ziekte of handicap nooit meer werken.

De juiste ondersteuning met HARRIE

Wanneer een Wajonger goed wordt ondersteund door een naaste collega, is de kans voor succesvol participeren op de werkvloer aanzienlijk hoger. Om deze reden hebben heeft UWV samen met CNV Jongeren en Vilans Harrie© in het leven geroepen. Harrie© is een ideale collega-werknemer die
begeleiding op de werkvloer geeft aan werknemers met een arbeidsbeperking. Harrie staat voor: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk. Alle activiteiten en acties die Harrie verricht, hebben invloed op de tevredenheid en productiviteit van de werknemer op zijn/haar (toekomstige) werkplek. Daarnaast speelt Harrie een belangrijke rol bij het sociale aspect van werk: zorgen dat zijn of haar collega een fijne plek in het team in kan nemen bijvoorbeeld. Harrie is daarmee een aanvulling op een jobcoach. Wil je meer weten? UWV verzorgt gratis trainingen om jouw medewerkers op te leiden tot Harrie©. Stuur een mail naar Solange Camelia van UWV voor meer info!

Contact

Naast financiële voordelen en regelingen zijn natuurlijk nog meer voordelen van het aannemen van een Wajonger. Ook wanneer je maatschappelijk wilt ondernemen of op zoek bent naar gemotiveerde medewerkers of zelfs specifieke talenten, dan is het aannemen van een Wajonger een verstandige
keuze. Het WSP Noordoost Brabant geeft informatie en ondersteuning als je iemand aan wil nemen die moeilijker aan het werk komt.

Neem contact op voor meer informatie, advies en begeleiding. We helpen je graag verder!

Top