Extreme krapte op de arbeidsmarkt: voor het eerst in 50 jaar meer vacatures dan werklozen

De spanning op de arbeidsmarkt is ongekend hoog: er zijn meer vacatures dan werklozen. En dat hebben we de afgelopen 50 jaar niet meer gezien. Het personeelstekort is zichtbaar. Naast de bekende ‘krappe’ beroepen, zoals technisch personeel en verpleegkundigen, zijn er sinds kort ook te weinig receptionisten en hoveniers. Er is zelfs een tekort aan mensen die nieuwe werknemers moeten zoeken: recruiters. Hoe nu verder?

 

100 werklozen, 106 vacatures

In het tweede kwartaal van 2021 stonden tegenover 100 werklozen 106 openstaande vacatures. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook waren er in absolute getallen nog nooit zoveel openstaande vacatures in Nederland: in het tweede kwartaal ging het om meer dan 300.000 vacatures.

 

Krapte op de arbeidsmarkt tijdelijk?

De huidige situatie op de arbeidsmarkt is uniek, maar de arbeidsmarkt was voor corona natuurlijk ook al krap. De grote vraag is of de huidige krapte tijdelijk is. Er zijn namelijk een aantal oorzaken die in de toekomst mogelijk weer voor een andere situatie zorgen. Zo gingen veel arbeidsmigranten uit (met name) Oost-Europa vanwege corona terug naar huis. Ook stonden in het begin van deze zomer nog zo’n 838.000 mensen op de loonlijst bij een bedrijf dat NOW-loonsteun ontving. Een belangrijke en nu nog niet te beantwoorden vraag is hoeveel van hen op zoek moeten naar een nieuwe baan als die loonsteun na 1 oktober stopt.

 

Handel, zakelijke dienstverlening en zorg

Net als in het vorige kwartaal waren de meeste vacatures in de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg te vinden. Die sectoren bij elkaar zijn goed voor de helft van alle vacatures. Het aantal vacatures nam in het tweede kwartaal in alle sectoren toe, als gevolg van de versoepelingen.

 

Heb je ook last van een personeelstekort en zoek je naar oplossingen om dit personeelstekort op te lossen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze accountmanagers zijn gespecialiseerd in personeelsvraagstukken en helpen ook jouw organisatie kosteloos vooruit.

Graag advies?
We helpen je graag!

Bel (085) 13 04 062

Of laat je gegevens achter en dan nemen we contact met je op.

Top