Inclusieve arbeidsmarkt: wat betekent dat eigenlijk?

Bij het WSP Noordoost-Brabant zetten we ons in voor een inclusieve arbeidsmarkt. Klinkt leuk, maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Waarom is het belangrijk? En wat kun jij als werkgever concreet doen om bij te dragen aan die inclusieve arbeidsmarkt?

Dit bedoelen we met een inclusieve arbeidsmarkt

in·clu·sief (bijvoeglijk naamwoord) 1 alles en iedereen omvattend, niemand uitsluitend. De Dikke van Dale omschrijft het: een inclusieve arbeidsmarkt is een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet. Iedereen die kan en wil werken. Dat zijn dus ook mensen met een beperking, mensen die (langdurig) in de bijstand zitten, niet-uitkeringsgerechtigden, statushouders of nog vele andere mensen. Ongeveer één miljoen mensen uit deze groep zit momenteel thuis zonder werk. Een schril contrast als je je bedenkt dat veel sectoren te maken hebben met personeelstekorten. Een inclusieve arbeidsmarkt benut al het talent dat Nederland te bieden heeft. En geeft mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt dezelfde kansen op een passende baan als mensen zonder die afstand.

 

Werk hebben is goed voor je

Het hebben van werk is een groot goed. Het is volgens de Verenigde Naties (VN) zelfs een mensenrecht. Op meerdere fronten is werken goed voor jou en je omgeving. Werk geeft je niet alleen inkomen, het is ook goed voor je gezondheid. Mensen die werken zijn gelukkiger, hoeven minder vaak naar de huisarts, hebben een beter sociaal netwerk en kunnen hun kinderen een beter toekomstperspectief geven. Maar het gaat verder dan dat. Veel werkgevers krijgen hun vacatures niet vervuld. Met alle economische en maatschappelijke gevolgen van dien. Wat als we de mensen die nu aan de kant staan, aan werk helpen? Je kan je voorstellen wat voor boost dat geeft aan de samenleving…

 

Nu is het aan werkgevers

Steeds meer werkgevers voelen zich verantwoordelijk om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Desondanks blijft Nederland achter op het gebied van inclusief werkgeven vergeleken met andere Europese landen. De oorzaak? Veel werkgevers denken geen geschikte vacatures te hebben voor deze mensen, vinden het risico te groot of zijn niet op de hoogte van bepaalde regelingen en subsidies. Daar hebben we gelukkig oplossingen voor. Neem contact op met een adviseur van WSP Noordoost-Brabant voor de mogelijkheden.

 

Aan de slag!

Hoe begin je met inclusief ondernemen? We geven je wat tips.

  1. Schrijf inclusieve vacatureteksten. Onbewust blijken veel vacatureteksten bepaalde bevolkingsgroepen uit te sluiten. Dat wil je voorkomen, zeker in de krappe arbeidsmarkt. Wist je dat benoemen dat je op zoek bent naar een starter of schoolverlater zelfs discriminatie is? Het goede nieuws: jij kunt hier vanaf morgen mee aan de slag. Lees hier
  2. Creëer een leercultuur. Maak leren en ontwikkelen in je organisatie niet alleen prioriteit, integreer het in je bedrijfsvoering. Zo kan je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gemakkelijker intern opleiden. Luister onze podcast over dit onderwerp.
  3. Zoek functies bij personen, in plaats van andersom. Een toepassing is jobcarving: een pakket van (simpelere) taken worden samengevoegd tot een nieuwe baan. Je herziet dus bestaande functies en creëert banen voor interessante doelgroepen op de arbeidsmarkt.
  4. Zet open hiring in bij het werven van personeel. Het principe is even creatief als simpel: iedereen die werken, mag beginnen. Ongeacht je opleiding, ervaring of je verleden. Dé manier van solliciteren die drempels wegneemt bij mensen die moeilijk aan het werk komen.

Ben jij om en wil jij aan de slag met inclusief werkgeven? Neem contact op met een adviseur van WSP Noordoost-Brabant voor de mogelijkheden. En die zijn er genoeg. Zo bieden we een gratis inclusieve bedrijfsanalyse aan voor je bedrijf. We denken graag met je mee.

Top