Zó kom je wel aan personeel: ben jij al bekend met Open Hiring?

Starten met een nieuwe baan, zonder de drempels van het solliciteren: dat is het idee van Open Hiring. Open Hiring houdt in dat, als je wilt werken, je gewoon aan de slag kunt. Je bent welkom, ongeacht je opleiding, ervaring of wat je in het verleden hebt gedaan. Het doorspitten van een cv of een uitgebreid sollicitatiegesprek? Die stappen sla je als werkgever over. Mogelijk klinkt dit als een gewaagde manier van werven. Maar, in de praktijk blijkt dat dit vaak tot succesvolle (duurzame) plaatsingen leidt. Bovendien is de arbeidsmarkt nu krapper dan ooit en biedt het Open Hiring-principe een innovatieve manier om je personeelstekort (deels) op te lossen. Meer weten over deze kansrijke methode? Lees snel verder.

 

Wat is Open Hiring?

Het concept Open Hiring® bestaat al 35 jaar en startte in Yonkers, een voorstad van New York. In 2019 werd het concept geïntroduceerd in Nederland. Met Open Hiring sla je als werkgever de lange sollicitatieprocedures over en bied je iedereen een kans op een baan. Ongeacht verleden, ervaring of opleiding. Sollicitanten met afstand tot de arbeidsmarkt of in een kwetsbare positie krijgen zo een reële kans op een baan. Bovendien is het voor jou als werkgever een manier om je personeelstekort op een duurzame manier op te lossen, met respect voor alle mensen in de maatschappij.

 

De spelregels van Open Hiring

Aan Open Hiring zitten een aantal spelregels verbonden. We onderschrijven dit als de kaders waarbinnen je je eigen Open Hiring-proces inricht als werkgever:

 

 1. Open je deuren voor iedereen
  Iedereen die zichzelf in aanmerking vindt komen voor de functie, is welkom om zich in te schrijven. Zonder voorwaarden. Het enige wat diegene moet doen, is zijn of haar naam op de vacaturewachtlijst te zetten. Let op: dit betekent ook dat de vacature via openbare kanalen kenbaar wordt gemaakt.

 

 1. Stel geen vragen
  Een basisprincipe: je stelt geen vragen over leeftijd, arbeidsverleden of de reden van sollicitatie. Je geeft uiteraard wel alle info over de functie zelf.

 

 1. Zorg voor draagvlak
  Open Hiring dient door medewerkers gedragen te worden, om tot een succes te kunnen leiden. Zorg dus voor draagvlak binnen je bedrijf. Dus niet alleen binnen de vier muren van de kamer van de directie.

 

 1. Houd de volgorde van je wachtlijst aan
  Bij Open Hiring kan iedereen solliciteren. Zodra iemand heeft gesolliciteerd komt hij of zij op een wachtlijst te staan. Op het moment dat de vacature vrijkomt, krijgt de eerstvolgende op de vacaturewachtlijst de baan, zonder vragen. Natuurlijk kan het enige tijd duren voordat iemand aan de beurt is. In die tijd vinden mensen soms al een andere baan waardoor zij niet meer beschikbaar zijn. Ook kan het zijn dat mensen die zich aangemeld hebben om andere redenen niet meer beschikbaar of bereikbaar zijn.

 

 1. Ga voor een duurzame arbeidsrelatie
  Je kunt voorafgaand nooit zeker weten hoe iemand zich ontwikkelt en of een baan in de praktijk bij de betreffende persoon past. Toch is het van belang dat jouw intentie is om een duurzame arbeidsrelatie aan te gaan met iemand (en je op termijn een vast contract aanbiedt bij een succesvolle samenwerking).

 

 1. Borg gelijke beoordeling en behandeling
  Bied mensen die zich aanmelden via Open Hiring dezelfde kansen en voorwaarden als de rest van je medewerkers. Beoordeel de werknemer altijd op wat de functie vraagt, dit is namelijk voor iedereen gelijk. Als blijkt dat er begeleiding nodig is bij het uitvoeren van de taken die bij de functie horen, biedt het bedrijf deze zoals bij ieder ander. Blijkt een werknemer niet te voldoen aan de eisen die aan de baan gesteld worden? Dan neem je afscheid van elkaar en past hij of zij ergens anders waarschijnlijk beter.

 

 1. Blijf betrokken en coach
  Heb aandacht voor je werknemer en zijn of haar persoonlijke omstandigheden. Je gaat het gesprek aan waar nodig en denkt mee als er lastige situaties, bijvoorbeeld wanneer er schulden zijn. Ook is het helpen met de juiste instanties inschakelen een goede manier om je werknemer te helpen. Je betrokkenheid helpt je werknemer enorm.

 

 1. Bied ontwikkelingsperspectief
  Je biedt werknemers ontwikkelingsperspectief. Dat wil zeggen: de mogelijkheden om te leren en ontwikkelen en om eventueel door te stromen naar andere functies binnen of buiten de organisatie.

 

Geschikte functies voor Open Hiring

In de praktijk blijkt dat Open Hiring niet geschikt is voor alle functieprofielen. Voor een baan als chirurg is nou eenmaal specialistische kennis en opleidingen nodig. Voorbeelden van sectoren waarin Open Hiring geschikt blijkt, zijn bijvoorbeeld de horeca, logistiek, schoonmaak en de facilitaire branche. Van orderpickers in het magazijn tot medewerkers voor de groenvoorziening, assemblage of in de zorg: voor deze functies biedt Open Hiring uitkomst. Hier zijn de starteisen namelijk vaak niet torenhoog en zijn er veel doorstroommogelijkheden.

 

Ben jij enthousiast geworden van Open Hiring? Wil jij de uitdaging aangaan? En heb jij vacatures en functies binnen jouw bedrijf waarvoor dit concept mogelijk interessant is? Neem dan contact met ons op of kijk op www.openhiring.nl.

Neem contact op

Top