5 wervingstips voor meer diversiteit op de werkvloer

Vanzelfsprekend is discrimineren op basis van geslacht, leeftijd, handicap of religieuze overtuigingen niet toegestaan tijdens je zoektocht naar personeel. Maar ondanks dit gegeven is bij de meeste organisaties weinig diversiteit in het personeelsbestand te vinden. En dat terwijl diversiteit op de werkvloer juist zorgt voor meer dynamiek, creativiteit en nog vele andere voordelen. Hoe je hiermee van start gaat? Doorbreek je eigen filter! Zet je onderbuikgevoel aan de kant en focus op competenties. Wij geven je 5 tips om onbevooroordeeld te werven.

 

Tip 1. Krijg inzicht in traditioneel wervingsproces

Allereerst is het van belang om inzicht te krijgen in het traditionele wervingsproces. De manier waarop de meeste bedrijven en organisaties werven. Niks mis mee, maar wil je patronen doorbreken, dan zal je jezelf eerst bewust moeten zijn van je eigen gedrag. Traditionele werving is namelijk persoonsafhankelijk, vaak te veel gebaseerd op psychologische mechanismen, persoonlijke voorkeuren en zelfs op vooroordelen.

Subjectiviteit is een grote valkuil. Al tijdens de eerste stap in het recruitmentproces, bij het bekijken van cv’s, kan je de mist in gaan. De meeste recruiters passen onbewust filters toe op de kandidaat. Deze filter bestaat uit bewuste én onbewuste vooroordelen. Deze vooroordelen hebben grote impact op het uiteindelijke oordeel over de kandidaat.  Dat blijkt wel uit het feit dat jongeren zonder kinderen makkelijker en mensen met overwicht moeilijker aan een baan kunnen komen. Waarom laten we ons soms leiden door het welbekende onderbuikgevoel? Bij het zien of ontmoeten van een nieuw persoon wordt ons psychologisch mechanisme actief. Dit mechanisme is totaal niet nuttig, maar ook niet handig tijdens het werven naar de juiste kandidaat voor de juiste baan. Denk bijvoorbeeld aan het halo-effect (je schrijf positieve eigenschappen toe aan een aantrekkelijk persoon) of het gelijkheidseffect (je voelt je sterk aangetrokken tot mensen die op je lijken). Onbewust spelen deze factoren een rol bij de keuze van de ‘juiste’ kandidaat.

 

Tip 2. Creëer een gelijk wervingsproces voor iedere sollicitant

Het vinden van de werkelijk meest geschikte kandidaat voor de functie is een kwestie van anders werven. Dat begint met bewustwording. Gebruik objectievere methoden dan je nu doet en houd je vooroordelen in de gaten. Dit vergroot de kans dat iedereen eerlijk beoordeeld wordt. Denk juist niet aan je onderbuikgevoel, want deze zet je op een verkeerd spoor als het om recruitment gaat. Focus daarentegen op te competenties van de kandidaat. Kijk naar welke kwaliteiten en kennis de sollicitant in huis heeft. Dat vraagt een nieuwe inrichting van je wervingsproces.

Je doet er goed aan om een gestructureerd wervingsproces te creëren waarbij iedereen dezelfde stappen op eenzelfde manier doorloopt. Zo behandel je iedere kandidaat op dezelfde manier en vergelijk je geen appels met peren. Dit houdt ook in dat je alle kandidaten dezelfde vragen stelt tijdens het sollicitatiegesprek. Stel daarvoor een sjabloon op en houd je hieraan. Zo kun je alle antwoorden met elkaar vergelijken.

Ook een optie? Open Hiring. Open Hiring is kort gezegd een baan zonder sollicitatiegesprek. Werkgevers nemen op deze manier mensen aan die zeggen het werk te willen en kunnen doen, zonder dat zij deze persoon hebben gezien of gesproken. Het vraagt van werkgevers om lef. Maar, juist in deze krappe arbeidsmarkt kan dit een instrument zijn waar een werkgever mee geholpen is. Bovendien is het een handige tool in het creëren van een gelijk wervingsproces.

Meer info over Open Hiring >>>

 

Tip 3. Leg een ijzersterk functieprofiel en eisenpakket vast

Weet waar je precies naar op zoek bent voordat je begint met werven. Wat zoek je in een kandidaat en wat juist niet? Welk type persoon past het beste bij deze functie? Kijk bijvoorbeeld ook naar karaktereigenschappen en bepaald type gedrag dat van pas komt bij de uitoefening van de functie. Dit kan je checken bij mensen die de rol nu vervullen of hebben vervuld. Een goed functieprofiel is een vereiste voor het vinden van de juiste kandidaat. Het biedt houvast om iedereen op dezelfde manier te beoordelen. Denk ook kritisch na over de functie-eisen die je stelt. Zijn ze echt allemaal nodig? Let op dat je de kansen niet onnodig verkleint op passende sollicitanten. Welke competenties niet per se nodig zijn om de functie uit te voeren, zouden ook geen rol moeten spelen of niet benoemd moeten worden. Bijvoorbeeld: wanneer de Nederlandse taal geen vereiste is, zou dit niet uit moeten maken wanneer iemand de taal wel of niet beheerst. Iedere sollicitant moet beoordeeld worden op één en hetzelfde eisenprofiel.

 

Tip 4. Neem een persoonlijkheidstest in vroeg stadium af

Hoe breng je nu beter iemands persoonlijkheid in kaart door deze te testen? Testen van persoonlijkheid en (verborgen) talenten is een uitstekend hulpmiddel om een beter beeld van de kandidaat te krijgen. Doe dit vroeg in het wervingsproces, zodat je alle opties openhoudt. Daarmee verklein je de kans dat je een wat ouder persoon of iemand met een buitenlands klinkende naam uitsluit. Nodig iedereen uit voor een gesprek die volgens de test aansluit bij het functieprofiel. Grote kans dat daar andere kandidaten uitkomen dan die jij zou kiezen bij een cv-beoordeling!

 

Tip 5. Stel en beoordeel sollicitatievragen op de juist manier

Na de persoonlijkheidstest komen kandidaten op sollicitatiegesprek. Dit gesprek leent zich uitstekend voor het ontdekken van het gedrag van je sollicitant. Gedrag van een sollicitant in de toekomst, kun je het beste voorspellen door te vragen naar gedrag uit het verleden. Vraag hem of haar naar hoe hij zich in verschillende situaties en scenario’s gedraagt. Voorbeelden om naar te vragen zijn: stress, lastige collega’s/klanten/partners en gevaarlijke situaties. Daarbij is het weer van belang om iedereen dezelfde vragen te stellen. Leg vast wat goede en minder goede antwoorden zijn. Zo houd je je beoordelingsproces zo objectief mogelijk.

 

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

 

 

Top