Doorbreek onbewuste vooroordelen tijdens het sollicitatieproces

Gelijke kansen op de arbeidsmarkt: een streven voor ons én veel werkgevers. Toch zijn er nog steeds barrières die een eerlijke toegang tot werk belemmeren. Eén van die barrières zijn onbewuste vooroordelen die tijdens het sollicitatieproces optreden. 9 op de 10 mensen laat dit soort vooroordelen namelijk meewegen tijdens het selecteren van sollicitanten. Wat betekent dat voor nieuw talent? En hoe kan je dit doorbreken? Lees erover in dit artikel. 

 

Onbewuste vooroordelen: wat zijn de gevolgen?

Onbewuste vooroordelen spelen tijdens het sollicitatieproces een grotere rol dan we vaak beseffen. De gevolgen? Discriminatie en oneerlijke selectie. Onderzoek toont aan dat 98 procent van de werkgevers de beslissing om iemand aan te nemen baseert op de ‘klik’. Werkgevers vormen hun beeld over iemand op basis van persoonlijke kenmerken en achtergrond, in plaats van motivatie en de wil om te werken. Een gemiste kans voor talentvolle werkzoekenden én voor jou als werkgever. Daarnaast: een onnodige belemmering tot meer diversiteit en inclusie op de werkvloer.

 

Een inclusieve benadering met open hiring

Gelukkig zijn er methoden die deze vooroordelen doorbreken en een eerlijker selectieproces bevorderen. Eén van die methoden is open hiring. Bij deze methode richten werkgevers zich op de vaardigheden en motivatie van sollicitanten, in plaats van een cv of hun achtergrond. Het concept draait om het openstellen van vacatures voor iedereen, zónder dat er sprake is van solliciteren via de traditionele wijze.

 

Drie principes van open hiring

Maar waar gelooft deze methode nog meer in? Open hiring richt zich op drie principes:

  1. Geen vooroordelen

Open hiring leent zich perfect voor het doorbreken van de onbewuste vooroordelen tijdens een selectieproces. En niet alleen het proces is eerlijker: het maakt de gehele arbeidsmarkt eerlijker.

  1. Vertrouwen

De methode is gebouwd op vertrouwen. Bij open hiring gaan we er namelijk vanuit dat werkzoekende prima zelf beoordelen of ze bepaalde werkzaamheden of een functie kunnen uitvoeren. Een mooi uitgangspunt om de arbeidsmarkt inclusiever te maken!

  1. Samen groeien

Ten slotte gaat deze methode ervan uit dat organisaties en teams samen groeien. Een inclusieve arbeidsmarkt helpt daarbij: mensen leren elkaar accepteren of juist vanuit een ander oogpunt te denken.

Wil je meer lezen over deze methode? We schreven er eerder een artikel over.

Contact met het WSP

Wil je als werkgever ook aan de slag met open hiring? Advies over hoe je deze methode kunt inzetten? Of gewoon even sparren? Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

 

Neem contact op 

Top