Met deze tips motiveer je je medewerkers om op kantoor te werken

Na een periode van thuiswerken zijn de kantoortuinen al weer een tijdje geopend. Maar is de behoefte om weer terug te keren bij iedereen aanwezig? De drukte, reistijd en vele prikkels verminderen het enthousiasme om op kantoor te komen werken. Hoe motiveer je jouw werknemers om toch die stap te zetten? In deze blog lees je vier tips om werken op kantoor weer aantrekkelijk te maken. 

 

Tip 1: Praat met je medewerker(s)

Weet jij wat er speelt? Iedere medewerker heeft zijn eigen redenen om weer naar kantoor te komen. De één kan zich niet concentreren omdat thuis de muren op hem afkomen en de ander komt naar kantoor voor de gezelligheid van een team. Wanneer beide op hetzelfde moment naar kantoor komen, is het goed mogelijk dat er problemen ontstaan. Bespreek daarom met je medewerkers waarom ze graag op kantoor en voer de gesprekke in zowel teamverband als individueel. Je kan informeren naar: wat heeft hij of zij tijdens het thuiswerken gemist? Waar maakt hij of zij zich zorgen om rondom het onderwerp? En wat zou deze persoon juist stimuleren om naar kantoor te gaan? Zorg dat het kantoor voorziet in deze behoeftes zodat iedereen zich weer thuisvoelt op kantoor.

 

Tip 2: Heb vertrouwen en wees flexibel

Laten we eerlijk zijn, thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Volgens een onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid benoemen werknemers de flexibele werktijden en geen reistijd als grootste voordelen (KiM, september 2020). Zorg er als werkgever voor dat medewerkers deze voordelen kunnen behouden. Zowel thuis als op kantoor. Flexibiliteit en vertrouwen is daarbij van groot belang. Laat medewerkers bijvoorbeeld thuis hun mail beantwoorden zodat ze na de spits naar kantoor toe kunnen. Of plan vaste kantoordagen in voor een team en laat ze op deze dagen alle meetings plannen. De rest van de tijd zijn ze vrij om zelf te bepalen waar ze graag werken. De vrijheid geeft medewerkers vertrouwen en verhoogt de productiviteit.

 

Tip 3: Maak van je kantoor meer dan een kantoortuin

Het is wennen. Na een periode van thuiswerken vindt niet iedereen de prikkels makkelijk te verwerken. Door de vele geluiden – zoals gesprekken of de muziek van de radio – is het bijvoorbeeld moeilijk om je te concentreren. Zorg daarom als werkgever dat een kantoor meer te bieden heeft dan alleen de kantoortuin. Creëer ruimtes voor verschillende doeleinden. Bijvoorbeeld een ruimte waar werknemers zich kunnen afsluiten om zich te concentreren op hun werkaamheden. En verzorg een vergaderruimte zodat het team anderen in de kantoortuin niet stoort. Met meerdere type ruimtes is iedereen flexibel om op zijn of haar manier te kunnen werken.

 

Tip 4: Gebruik de voordelen van het thuiswerken

In de thuiswerkperiode hebben veel medewerkers hun eigen manieren gevonden om te ontspannen. Deze voordelen van thuiswerken kun je als werkgever ook toepassen op kantoor. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een gezamenlijke (gezonde) lunch of stimuleer een pauze om te wandelen. Dit is goed voor de gezondheid en je draagt ook bij aan de binding van collega’s onderling.

Wil je graag ondersteuning om bovenstaande tips door te voeren? Onze accountmanagers kijken graag met je mee. 

Neem contact op met onze helpdesk

Top