Vakantiewerk voor jongeren: dit zijn de regels voor werkgevers

De zomermaanden staan voor de deur. Een periode waarin veel studenten en jongeren wat extra willen bijverdienen en werkervaring op kunnen doen. En ook voor werkgevers heel fijn: zij kunnen rekenen op extra beschikbare handen. Als werkgever is het essentieel om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften die verbonden zijn aan vakantiewerk. Want hoe zit het met de minimumleeftijd? En het salaris? In dit artikel bespreken we de belangrijkste regels waar werkgevers rekening mee moeten houden. Lees snel verder!

 

Vakantiewerk en arbeidsrecht

Vakantiewerk is werk dat uitgevoerd wordt door scholieren en studenten die in de (zomer)vakantie of tussen twee opleidingen door tijdelijk werk verrichten. Op jongeren zijn bij het uitvoeren van vakantiewerk in principe de normale regels van het arbeidsrecht van toepassing. Zo geldt er een minimum(jeugd)loon, moeten premies worden ingehouden en bouwt de werknemer vakantiedagen op. Daarnaast gelden ook een aantal specifieke regels rondom vakantiewerk, waarop we hieronder dieper in gaan.

 

Leeftijd, arbeidstijden en type arbeid

De minimumleeftijd voor vakantiewerk verschilt per land. In Nederland mogen jongeren vanaf 13 jaar vakantiewerk verrichten. Omdat deze jongeren tot hun 18e nog minderjarig zijn, gelden er specifieke regels. Het is belangrijk om de wettelijke minimumleeftijd te controleren voordat jij vakantiewerk aanbiedt.

De leeftijd van jouw vakantiewerkers is van invloed op de arbeidstijden en het type arbeid dat vakantiewerkers mogen verrichten. Het belangrijkste om te weten is dat naar school gaan áltijd voor werk gaat. Jongeren mogen dus niet zo maar tijdens schooltijden werken.

Type arbeid:

  • WEL: zelfstandig licht, niet-industrieel werk, zoals vakkenvullen, folders bezorgen of groenten en fruit plukken.
  • NIET: werken in een fabriek, met/bij machines, met giftige stoffen of in horeca waar alcohol geschonken wordt.

Arbeidstijd:

  • Buiten schooltijd en in vakanties
  • Maximaal 8 uur per dag
  • Maximaal 5 dagen per week
  • Onder voorwaarden mag je op zondag werken
  • Bij vrijstelling van leerplicht mag je ook tijdens schooltijd werken

Type arbeid:

  • WEL: bijna alle werkzaamheden.
  • NIET: gevaarlijk werk, bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen.

Arbeidstijd:

  • Maximaal 9 uur per dienst
  • Niet ’s nachts, geen oproepdiensten en niet overwerken
  • Onder voorwaarden mag je op zondag werken

 

Meer informatie over de regels per leeftijd vind je op de website van de Kamer van Koophandel.

 

Arbeidscontract

Voor een vakantiekracht is een schriftelijke arbeidsovereenkomst niet verplicht. Toch is het verstandiger om de afspraken wél schriftelijk vast te leggen. Daarmee voorkom je achteraf discussies over de afgesproken arbeidsvoorwaarden. Een arbeidsovereenkomst voor vakantiewerk is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Daarbij moet je je als werkgever houden aan wettelijke bepalingen, zoals het betalen van het minimumloon, het doorbetalen van loon bij ziekte en de regels voor vakantiedagen en vakantietoeslag. Let op: voor vakantiewerk mag je geen proeftijd afspreken, dat geldt namelijk alleen bij contracten van zes maanden of langer.

 

Minimumjeugdloon

Voor jongere werknemers van 15 tot en met 20 jaar geldt het minimumjeugdloon. De exacte bedragen vind je op de website van Rijksoverheid. Let op: voor jongeren van 13 en 14 jaar bestaat er geen wettelijk minimum(jeugd)loon. Bij deze leeftijdscategorie moet je dus zelf loonafspraken maken. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap kun je bijvoorbeeld het minimum(jeugd)loon van een vijftienjarige aan deze jongeren uitbetalen, zeker als de werkzaamheden gelijkwaardig zijn.

 

Veiligheid en gezondheid

Als werkgever ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van jouw werknemers, inclusief vakantiekrachten. Zorg ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en dat je de juiste training en instructies geeft aan de vakantiekrachten. Wijs iemand toe die verantwoordelijk is voor het begeleiden en toezicht houden op de vakantiewerkers. Daarnaast is het van belang om de werkplek veilig te maken en aandacht te besteden aan ergonomie.

 

Wil je meer weten over de wet- en regelgeving rondom jongeren en vakantiewerk? Op de website van de Rijksoverheid kun je uitgebreide informatie vinden over werkzaamheden en uitzonderingen.

Top