Werk als medicijn: baankansen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid

In Nederland krijgt zo’n 40 procent van de bevolking ooit in het leven psychische klachten. Dat kan variëren van burn-out tot angststoornis en van postnatale depressie tot psychose. Mensen met – langdurige – psychische klachten zitten vaker zonder werk. Daarom werken gemeenten en andere overheidsinstanties samen om hen te helpen sneller (opnieuw) een baan te vinden. Oók in Noordoost-Brabant maken we ons hard voor psychisch kwetsbaren. Benieuwd hoe? Lees snel verder.

 

Convenant ‘Sterk door Werk’

Er is veel winst te behalen om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk toe te leiden. Om hier een concrete bijdrage aan te leveren, heeft Divosa – de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein – zich in 2021 verbonden aan een belangrijke intentieverklaring: het convenant ‘Sterk door Werk (2021-2024). Het doel? Jaarlijks worden in elke arbeidsmarktregio minimaal 100 mensen met psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk begeleid.

In Noordoost-Brabant zijn we goed bezig: de afgelopen jaren hebben we deze doelstelling behaald en ook dit jaar lopen we op koers. We gebruiken daarvoor diverse re-integratie tools voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Bijvoorbeeld de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS), waarbij iemand persoonlijke hulp krijgt met het zoeken, vinden en behouden van werk.

 

Voorlichting voor werkgevers

Maar cijfers zijn maar cijfers, en we hebben het hier natuurlijk over mensen. Het liefst willen we zoveel mogelijk mensen met een psychische kwetsbaarheid in onze regio helpen. Daarom zetten we niet alleen in aan de kant van de psychisch kwetsbare mensen, maar ondersteunen we ook de andere kant: de werkgevers.

Werkgevers en leidinggevenden hebben vaak nog weinig kennis van psychische klachten, welk effect ze hebben op werkvermogen en wat je eraan kan doen om een werknemer met psychische klachten goed te helpen. Dit zorgt voor stigmatisering, en dat vormt een belemmering voor arbeidsparticipatie. Als arbeidsmarktregio zetten we daarom in op het voorlichten van werkgevers om zo de (onterechte) vooroordelen weg te nemen. Ook zetten we in op preventie, door werkgevers en werknemers te stimuleren om te werken aan (mentale) gezondheid van medewerkers met psychische klachten, gericht op het voorkomen van uitval uit betaald werk.

 

Meer informatie?

Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid. Dus laten we daar net zoveel aandacht aan besteden! Heb jij als werkgever vragen of wil je meer informatie over onze aanpak in de regio? Neem gerust contact met ons op.

Top