Werkgevers opgelet: deze wetten en regels zijn aangepast per 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 is er het een en ander gewijzigd op het gebied van wetten en regels rondom personeel. Zo gaat het minimumloon omhoog en gaat de volgende ronde coronasteun van start. Benieuwd wat er allemaal is veranderd? En hoe dit invloed kan hebben op jouw organisatie? We zetten in dit artikel alles voor je op een rijtje.

 

Nieuwe ronde coronasteun: NOW, TVL, TOZO, TONK

Het kabinet laat het enorme pakket met coronasteun nog eens drie maanden langer doorlopen. De belangrijkste steunregelingen lopen daarom nu door tot 1 oktober 2021. Specifiek gaat het om de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) en de aanvullende Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK-regeling).

Geen bijzonder uitstel van belastingen meer

In tegenstelling tot deze belangrijke steunregelingen eindigt het bijzonder uitstel van belastingen wél na het tweede kwartaal van 2021. Wel is de terugbetalingstermijn verruimd naar vijf jaar. Andere belastingmaatregelen, zoals de onbelaste vergoeding voor reiskosten worden wel verlengd.

Stijging minimumloon

Het wettelijk minimumloon stijgt met 0,96%. Werkgevers betalen werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband vanaf 1 juli 2021 minimaal:

  • €1.701,80 per maand
  • €392,55 per week
  • €78,51 per dag

Nieuwe regels voor vaste arbeidsomvang oproepkrachten

Sinds de inwerkingtreding van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020, is een werkgever verplicht om een werknemer na een oproepovereenkomst van 12 maanden een schriftelijk aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Vanaf 1 juli 2021 zijn er een aantal zaken gewijzigd rondom deze vaste arbeidsomvang:

  • Werknemer moet het aanbod van werkgever voor een vaste arbeidsomvang binnen een maand
  • Indien werknemer het aanbod heeft geaccepteerd, moet de vaste arbeidsomvang uiterlijk ingaan op de eerste dag van de vijftiende maandvan de arbeidsovereenkomst. Eerder mag wel, later mag niet meer.

Resterende wettelijke vakantiedagen vervallen

Wettelijke vakantiedagen vervallen zes maanden na afloop van het jaar waarin de vakantiedagen zijn opgebouwd. Dit betekent dat de in 2020 opgebouwde wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2021. Let op: de vervaldatum geldt alleen als de werkgever de werknemer hierover goed en duidelijk heeft geïnformeerd.

Betrouwbaarheidsniveau EH1 van eHerkenning stopt

eHerkenning is de digitale sleutel voor ondernemers en de overheid. Wanneer je als ondernemer zaken regelt met een overheidsorganisatie, bijvoorbeeld de Belastingdienst of gemeente, is inloggen met eHerkenning vereist. Vanwege strengere eisen wordt het laagste betrouwbaarheidsniveau van het inlogsysteem, EH1, stopgezet. Maak jij gebruik van EH1? Dan moet je dit aanpassen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het aanvragen van de subsidieregling praktijkleren.

 


Heb je een vraag over werving en selectie? Het opleiden van personeel? Subsidies? Sociaal ondernemen? Of wil je gewoon even sparren? Met welk personele vraagstuk je ook zit: een deskundige accountmanager van het WSP helpt je in een persoonlijk gesprek verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085-1304062.

Neem contact op

Top