Waarom inclusie verdergaat dan diversiteit

Inclusie en diversiteit zijn begrippen die de afgelopen jaren steeds vaker opduiken. Zo ook op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn zich steeds meer bewust van het belang van het hebben van een diverse en inclusieve werkomgeving. Toch zit hier een belangrijk verschil in. In dit artikel vertellen we meer over dat verschil en geven we concrete tips over hoe jij zorgt voor een inclusieve werkvloer. Lees snel verder!

 

Diversiteit en inclusie: wat is het verschil?

Diversiteit op de werkvloer verwijst simpel gezegd naar het aannemen van mensen met verschillende achtergronden. Terwijl een inclusieve werkvloer gaat over het creëren van een plek waar iedereen, ongeacht achtergrond, zich welkom en gewaardeerd voelt. Dat gaat dus een stap verder dan diversiteit. ‘Hopen’ dat jouw diverse werkvloer evolueert naar een inclusieve werkvloer? Dat is niet voldoende. Als werkgever moet je aan de slag om te zorgen voor een inclusieve werkvloer. Hoe je dat doet? We nemen je mee aan de hand van een aantal tips.

 

Verdiep je in de verschillende behoeften van jouw medewerkers

Als werkgever moet je actief nadenken (en in kaart brengen) over de behoeften en verwachtingen van jouw medewerkers met diverse achtergronden. Dit gaat gepaard met open communicatie, empathie en de bereidheid om aanpassingen door te voeren om aan die specifieke behoeften van werknemers te voldoen. Denk bijvoorbeeld flexibele feestdagen, de mogelijkheid om op afstand te werken als je familie in het buitenland bezoekt of tweetaligheid op de werkvloer organiseert.

 

Ontwikkel een inclusieve bedrijfscultuur

Een inclusieve werkvloer begint aan de top. De volgende stap is dat dit gedragen wordt door alle lagen van de organisatie. Denk na over duidelijke waarden en (gedrags)normen die ingaan op inclusie. Waar sta je achter als bedrijf? Zodra dit helder is, kun je aan de slag met het doorvoeren van die cultuur. Help je medewerkers door ze stapsgewijs te laten wennen aan de nieuwe bedrijfscultuur. Op die manier kun je de inclusieve mindset bevorderen.

 

Creëer een veilige ruimte voor een open gesprek

Open en eerlijke communicatie is essentieel om inclusie te bevorderen. Als werkgever heb je de mogelijkheid om een veilige ruimte creëren waar medewerkers zich vrij voelen om te praten over hun ervaringen, zorgen en ideeën met betrekking tot diversiteit en inclusie. Actief luisteren naar jouw medewerkers en het serieus nemen van hun input is daarin cruciaal.

 

Meten = weten

Hebben jouw inspanningen hun vruchten afgeworpen? Daar kom je alleen achter door te meten. Bijvoorbeeld aan de hand van een feedbacksessie met jouw medewerkers of een enquête.

 

Ontwikkel beleid op inclusie

Dit klinkt misschien wat zakelijk of rationeel. Maar door beleid te ontwikkelen op inclusie, maak je als organisatie écht de keuze om inclusief te worden. Zo maak je het concreet en blijft het niet een vaag doel.

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

Top