Dít zijn de trends voor 2024 op het gebied van HR

Human Resources (HR) is en blijft een dynamisch vakgebied, dat voortdurend gedreven wordt door technologische innovatie, verschuivende werkpatronen en andere behoeften van zowel werknemers als de organisatie. Wat verwachten we hiervan in 2024? En hoe kun je daar als werkgever op inspelen? We nemen je mee in de belangrijkste trends.

 

1. Focus op welzijn en mentale gezondheid

Het belang van mentaal welzijn (werkgeluk) wordt steeds duidelijker. Werkgevers kunnen er niet meer omheen om strategieën en voorwaarden te implementeren die het welzijn van werknemers bevorderen. Denk aan flexibele werktijden, mindfulnessprogramma’s of coaching op de werkvloer. We zien steeds meer bewustzijn rondom een goede werk-privébalans én de impact ervan op de algehele productiviteit. Organisaties die het welzijn van hun werknemers prioriteren, zullen aantrekkelijker zijn voor toptalent.

 

2. Grotere rol van AI in HR-processen

Artificial Intelligence (AI) gaat een nóg grotere rol spelen. Ook in HR-processen. Denk aan geautomatiseerde wervingsprocessen of het voorspellen van personeelsbehoeften op basis van een data-analyse. AI helpt werkgevers om efficiënter en effectiever te opereren.

 

3. Diversiteit, inclusie en gelijkheid zijn cruciaal

In 2024 zijn diversiteit, inclusie en gelijkheid niet langer een optionele toevoeging, maar zijn de rode draad van jouw HR-beleid. De verwachting is dat organisaties meer nadruk leggen op het creëren van diverse en inclusieve werkomgevingen. Hun streven? Gelijke kansen en vertegenwoordiging van alle werknemers.

 

4. Levenslang leren wordt essentieel

De snelheid van (technologische) veranderingen vereist voortdurende persoonlijke ontwikkeling. Werkgevers zullen investeren in opleidingsprogramma’s en bijscholing om de vaardigheden van hun werknemers up-to-date te houden. Wil je als bedrijf concurrerend blijven in de snel evoluerende arbeidsmarkt? Dan is het stimuleren van een cultuur van levenslang leren essentieel.

 

5. Skill-based hiring

Traditionele kwalificaties maken geleidelijk plaats voor skill-based hiring. Oftewel het matchen van mensen en werk op basis van competenties en vaardigheden in plaats van diploma’s en cv’s. Denk bijvoorbeeld aan de methode Open Hiring.

 

6. Employee experience en betrokkenheid

Het creëren van een positieve employee experience wordt één van de belangrijkste prioriteiten voor werkgevers. Employee experience gaat over alle interactie tussen de organisatie en de werknemer. In 2024 zal werknemersbetrokkenheid centraal staan, met een focus op het bouwen van een sterke bedrijfscultuur. Het belangrijkste? Werknemers moeten zich gewaardeerd en gehoord voelen.

 

Contact met WSP

Het WSP Noordoost-Brabant is jouw partner in personeelsvraagstukken, arbeidsmarkt, regelgeving en subsidies. Wij voorzien jou en andere werkgevers in de regio graag van advies en ondersteuning. Onze deskundige adviseurs helpen je in een persoonlijk gesprek graag verder. Onze helpdesk is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur via het telefoonnummer 085 – 1304062.

 

 

Top